Mons. Hoser Međugorčanima: Hrvatski identitet je kršćanska vjera i jaka vezanost za obiteljski život

  • Written by:

U Međugorju se održava duhovna obnova za župljane ove župe. U srijedu (13. ožujka) duhovnu obnovu predvodio je fra Zvonko Benković, a dan poslije apostolski vizitator za župu Međugorje nadbiskup Henryk Hoser, koji je slavio i svetu misu u crkvi sv. Jakova u Međugorju.

Govorio je na francuskom jer kako je kazao njegovo ”poznavanje hrvatskog jezika još nije dostatno”.

”Francusku su nekad nazivali prvom kćeri Crkve, ali Hrvatska i Hercegovina su isto tako prva kćer Crkve. To je bila rimska provincija iz koje su proistekli i crkveni oci kao što je sveti Jeronim. Vi imate bogatstvo i blago koje se ne zna uvijek dobro živjeti. To je blago koje je dio vašeg identiteta. Hrvatski identitet je, između ostaloga, kršćanska vjera i jaka vezanost za obiteljski život. Svjedoci smo kako se u svijetu degradira i raspada obiteljski život. Kultura obiteljskog života koju vi još uvijek imate je cjelovita. 

U Međugorju i okolici vidim obitelji koje su još uvijek cjelovite. Ne obitelji od oca, majke i jednog djeteta, nego obitelji od nekoliko naraštaja. Ako to izgubite, izgubit ćete svoje nacionalno jedinstvo i svoju vezanost uz Crkvu. Obitelj – to je nešto što je strogo i čvrsto vezano uz Crkvu. Obitelj je starija od Crkve. Stvorio ju je Bog Stvoritelj još u zemaljskom raju. Obitelj nazivamo i Crkva u malom”, kazao je mons. Hoser koji je govorio i o zadaći i poslanju obitelji u Crkvi te odgajanju djece u obitelji uz molitvu koja ”mora biti prisutna u životu”.

”Obitelj je škola zajedničkog života. Obitelj je zajednica koja vjeruje i evangelizira. Ne samo unutar sebe nego i prema vani. Obitelj je kao zajednica u neprestanom razgovoru s Bogom i na koncu to je zajednica koja je u službi čovjeka. Ne bavi se samo svojim problemima i uključena je u razne karitativne djelatnosti. Proročka uloga i poslanje obitelji je, ne samo naviještati, nego tumačiti znakove vremena u svjetlu Evanđelja. 

Roditelji sudjeluju u svećeničkom poslanju Isusa Krista. Oni zajedno sa svima koji stanuju pod istim krovom trebaju slaviti vjeru, između ostalog, i putem zajedničke obiteljske molitve. Kristova uloga je i kraljevanje – funkcija upravljanja. Tako da bračni par ima Kristovu funkciju upravljanja obiteljskom zajednicom. Želio bih čestitati svim bračnim parovima koji su ovdje, jer oni imaju veliko dostojanstvo. 

Ivan Pavao II. govorio je da je dostojanstvo mjera čovjekove vrijednosti. Veliko dostojanstvo – velika vrijednost, malo dostojanstvo – mala vrijednost. Čestitam vam što ste nasljednici takve obiteljske tradicije i tog hrvatskog i hercegovačkog identiteta”, kazao je mons. Hoser, a međugorski župnik fra Marinko Šakota zahvalio je nadbiskupu Hoseru, i dodao kako je ”obitelj najljepši prostor za život”.

Izvor: MISIJA / MEDJUGORJE.HR

Skip to content