„Splitski liječnici pjevači“ – 30 godina djelovanja

„Splitski liječnici pjevači“ (SLP) su svoju 30-tu godišnjicu postojanja obilježili velikim humanitarnim koncertom u HNK-u. SLP u suradnji s Lions klubovima dalmatinske regije organizirali su veliki humanitarni koncert pod nazivom Neka ljubav veže nas. Sredstva su namijenjena kupnji klizno-podizne rampe za osobe s poteškoćama u kretanju upravo za HNK u Splitu. Želja je da se i invalidnim osobama omogući pristup u HNK.

Splitski muški zbor liječnika pjevača, „Splitski liječnici pjevači“, je osnovan 20. rujna 1988. godine u prostorijama Hrvatskog liječničkog zbora u Splitu. Prvi cjelovečernji koncert održali su 1992. godine u Starom Gradu na Hvaru, u dominikanskoj crkvi sv. Petra.

„Splitski liječnici pjevači“ su održali više od 500 koncerata. Koncerte su održavali diljem Hrvatske, u Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Mađarskoj, Švicarskoj, Njemačkoj i Italiji. Neki od koncerata su bili humanitarnog karaktera, prikupljanje donacija za KBC, donacije za brojne udruge.

SLP su imali koncert u HNK-u u povodu 1700. obljetnice grada Splita. Koncerti na Uskrsni ponedjeljak i uoči Božića u crkvi Gospe od Zdravlja su postali tradicionalni. SLP su imali mnogobrojne prigodne nastupe pri otvaranju kongresa, simpozija, komemoracija, postavljanja kamena temeljaca, pogrebnih ispraćaja i ostalo. Pjevali su za branitelje, djecu u bolnici, invalide, za građanstvo.

Repertoar SLP čine sakralne i svjetovne vokalne skladbe. Izvode crkvene, pučke staroslavenske, domoljubne i zabavne skladbe .Skladbe izvode na hrvatskom te na engleskom,  talijanskom, ruskom, njemačkom, francuskom, španjolskom, češkom i latinskom jeziku.

Maestro Rajmir Kraljević je vodio zbor 20 godina a zadnjih 10 godina zbor SLP-a vodi maestro Blaženko Juračić. SLP su na glasoviru pratile pokojna Olga Račić a nakon nje Rozarija Samodol kao stalne suradnice a bilo je i drugih. Gosti na koncertima bili su operni pjevači i pjevačice: Ratomir Kliškić, Božena Svalina, Neli Manuillenko, Sanja Erceg-Vrekalo, Sveto Komnenović-Matošić , Tereza Kusanović , a od pjevača zabavne glazbe: Radojka Šverko, Zorica Kondža, Goran Karan i drugi. Snimili su nekoliko kazeta i CD-a.

Sadašnji predsjednik zbora „Splitski liječnici pjevači“ (SLP) je dr. Krešimir Dolić. Konferansijer su bili dr. Josip Žarkov i dr. Ivan Urlić a aktualni konferansijer je dr. Mario Radić Filipović.

Koncert Neka Ljubav veže nas“ Splitskih liječnika pjevača održan je pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović. Koncert je bio podijeljen u sedam programskih cjelina: Mjuzikli, Klasični repertoar, Hrvatske domoljubne, Dalmatinske pjesme, Gospeli, Tribute to Legends i Oliver – Tribute to Legend, ukupno 18. skladbi. Prve dvije izvedbe bile su posvećene preminulim članovima zbora (njih 10) a zbor je vodio maestro Rajmir Kraljević, bivši voditelj zbora. U nastavku koncerta zborom je ravnao maestro Blaženko Juračić. Gosti zbora bili su Nelli Manuilenko, Terezija Kusanović, Ratomir Kliškić, Roko Blažević, Jurica Nazlić i grupa POP ART.

Prof. Rozaria Samodol i prof. Ana Šabašov su zbor pratile na glasoviru.

Program su vodili Edita Lučić Jelić, dr. Ivan Urlić i dr. Mario Radić Filipović.

Dr. Marko Jukić

Skip to content