Petir sudjelovala u Ženevi na Hodu za pakistanske kršćane

  • Written by:

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir sudjelovala je u subotu, 16. ožujka u Ženevi na Hodu za pakistanske kršćane gdje je održala jedan od ključnih govora pred poznatom skulpturom Slomljene stolice koja se nalazi pred sjedištem Ujedinjenih Naroda.

„Dok smo još uvijek zabrinuti za sudbinu Asije Bibi, koja je najsnažniji simbol progona pakistanskih kršćana, okupili smo se danas ovdje kako bismo podsjetili svijet da u Pakistanu ima još Asija Bibi. U siječnju ove godine, u Pakistanu je zabilježeno 187 slučajeva kršćana optuženih za blasfemiju koji riskiraju biti osuđeni na cjeloživotni zatvor ili smrt“, rekla je Petir u svom govoru.

Pakistanski zakon o blasfemiji nazvala je jednim od najnepravednijih zakona na svijetu jer on predstavlja temelj za progon kršćana jer ga se u praksi zloupotrjebljava, što je prije svega dokazano na najpoznatijem slučaju – onome Asije Bibi, majke petero djece, koju je pakistanski sud nedavno oslobodio, no koja se još uvijek nalazi u Pakistanu te joj prijeti opasnost.

„Svijet je ostao nijem na vapaj gotovo četiri milijuna pakistanskih kršćana koji žive u strahu i koje se tretira kao građane drugoga reda“, rekla je Petir dodajući kako nije riječ samo o zakonu o blasfemiji, već o cjelokupnom političko-društvenom sustavu Pakistana.

Zastupnica Petir, ujedno i članica radne grupe Europske pučke stranke za međureligijski i međukulturalni dijalog, je podsjetila da se Pakistan nalazi na petom mjestu na ljestvici zemalja u kojima je najteže biti kršćanin te da je u Pakistanu u periodu između 1. studenog 2017. i 31. listopada 2018. ubijeno dvadeset i osam kršćana, dok ih je 1467 napadnuto.  U istom periodu zabilježeno je 28 napada na kršćanske crkve i 407 napada na kuće ili trgovine u vlasništvu kršćana.

„Ne zaboravimo progonjene. Ne zaboravimo da su prava kršćana ljudska prava i da je sloboda vjere jedno od temeljnih prava. Progon kršćana u Pakistanu, i diljem svijeta, mora prestati!“, zaključila je Petir.

Izvor: hu-benedikt.hr

Skip to content