TwitterFacebookPinterestGoogle+

Tjedan života obilježen u Europskom parlamentu u Bruxellesu

  • Written by:

Petir ističe da moramo život i ljudsko dostojanstvo postaviti u središte politike

U utorak, 19. ožujka 2019. godine u Europskom parlamentu u Bruxellesu održana je konferencija pod nazivom „Etika i ljudsko dostojanstvo u politici“ povodom Tjedna života koji se obilježava u Europskom parlamentu u organizaciji Radne skupine Europske pučke stranke za bioetiku i ljudsko dostojanstvo, čija je članica i hrvatska zastupnica Marijana Petir.

Ključni govornici ovogodišnjeg Tjedna života bili su Herman Van Rompuy, bivši belgijski premijer i prvi predsjednik Europskog vijeća, te Obianuju Ekeocha, osnivačica i predsjednica organizacije “Kultura života Afrika”.

Pozdravljajući sve prisutne na početku konferencije, kao jedna od suorganizatorica, Marijana Petir je rekla kako je ovo vrlo poseban tjedan koji nas podsjeća da moramo život i ljudsko dostojanstvo postaviti u središte politike. „To je nešto što moje kolege okupljene ovdje i ja pokušavamo učiniti svaki dan – staviti našu političku službu u službu života, etike i ljudskog dostojanstva“, rekla je Petir.

Ona je naglasila kako bi „etičko razmišljanje i djelovanje trebali biti ugrađeni u politiku, a političke odluke donošene uz poštivanje temeljnih ljudskih prava, sloboda i ljudskog dostojanstva. „Sve se svodi na pitanje savjesti i odgovornosti, ali i na poštivanje načela supsidijarnosti i proporcionalnosti. Ljudski pogled na život se promijenio, te umjesto svetosti života u prvi plan dolazi kvaliteta života za čije se poboljšanje ne biraju sredstva te se pri tom zanemaruje činjenica da je svaki ljudski život svet i jednako bitan i vrijedan“, rekla je Petir.

Govoreći o sveprisutnoj individualizaciji u svim sferama društva, Herman Van Rompuy je rekao kako se „u politici moramo boriti protiv individualizma i nacionalizma jer oni ne vode do smislenog postojanja,“ istaknuvši kako se potrebno usredotočiti na drugoga kako bi i naša vlastita egzistencija imala smisla. Osim solidarnosti koju mora uključivati svaka politika, istaknuo je važnost tolerancije i poštovanja. Naglasio je i kako religija nije privatna stvar, baš suprotno – ona može uvelike pomoći stvaranju zajedništva i solidarnosti.

Obianuju Ekeocha istaknula je kako razne udruge, vladine i ne vladine organizacije imaju kampanje pomaganja Africi, ali te kampanje zapravo koriste kako bi kroz njih promovirali ideološke projekte. „Prosječni Afrikanac ne želi milostinju, nego posao, ali problem je u obrazovanju – 34.000.000 afričke djece školske dobi nije u školi, a ukupno 96.000.000 nema opće obrazovanje“, kazala je Ekocha dodajući: „Bez obrazovanja, stanovnici afričkog kontinenta će biti siromašni usprkos svoj pomoći koja dolazi“. Usprotivila se izgradnji percepcije afričkog kontinenta kroz prizmu reproduktivnog zdravlja rekavši kako je upravo obrazovanje potrebno postaviti na prvo mjesto. Rekla je i kako je 80% smrtnosti na afričkom kontinentu rezultat ne postojanja pristupa pitkoj vodi, a pristup humanitarnoj pomoći je neuravnotežen.

„Na snazi je moderna ideološka kolonizacija. Oni koji žele pomoći, prvo trebaju saslušati one koje su u potrebi, pomoć treba biti u skladu s potrebama, donatori ispunjeni ideologijom nemaju poštovanja prema primateljima pomoći“, zaključila je Ekeocha.

Zastupnica Petir ističe kako je „primarni izazov našeg vremena, ne samo izgradnja demokratskog društva, nego i povratak izvornim moralnim, kulturnim i vjerskim vrijednostima. Jedina značajna politika je ona koja je u službi istine i morala, te koja je posvećena ljudskom dostojanstvu kao jednoj od temeljnih vrijednosti.“

Tjedan za život obilježava se u Europskom parlamentu devetu godinu za redom u organizaciji Radne skupine Europske pučke stranke za bioetiku i ljudsko dostojanstvo čiji je predsjednik slovački zastupnik Miroslav Mikolášik. Marijana Petir jedina je hrvatska zastupnica članica te radne grupe.

Izvor: hu-benedikt.hr

Komentari