(VIDEO) Dr. Josip Jurčević u Bujici: ”Presuda Radovanu Karadžiću je i presuda tzv. Republici Srpskoj – treba je ukinuti!”

  • Written by:

Haaški sud je na prvom mjestu politički sud; povečanjem kazne Karadžiću s 40 godina na doživotnu, nastoji se skrenuti pozornost sa Srbije i Beograda, odakle je krenula velikosrpska agresija i odakle je Karadžić dobivao upute za provođenje genocida i politike etničkog čišćenja – izjavio je u Bujici na Z1 televiziji profesor suvremene povijesti i ekspertni svjedok iz Haaga dr. Josip Jurčević.

“Ovakva presuda bila je potpuno očekivana, međutim, ja ne bih izražavao preveliko zadovoljstvo. U Karadžićevom slučaju 40 godina ili doživotan zatvor praktički je jednako, jer je u visokoj životnoj dobi. Nažalost, Haaši sud nije poštivao činjenice i nije se držao standarda, a najveća mana svega je što Radovan Karadžić nije doveden u vezu sa Srbijom,“ zamjera profesor Jurčević i obrazlaže: “Dobro je znano da je velikosrpska agresija bila cjelovit projekt i da je osmišljenja i rukovođena iz Beograda. Na neki način, ovom se presudom još jednom amnestira Srbija i to je veliki nedostatak. Drugi veliki nedostatak je nagrađivanje Srbije, što je ostao rezultat genocida i politike etničkog čišćenja, a to je ‘Republika Srpska’. Ukoliko se sve svede samo na kažnjavanje jednog Karadžića, a ‘Republika Srpska’ opstane, međunarodna zajednica šalje svima poruku da se zločin isplatio.“

SRBIJA JE NAGREĐENA – IMAJU TZV. REPUBLIKU SRPSKU I PRVI PUTA U POVIJESTI SU PREŠLI DRINU!

Jurčević smatra da je u Bosni i Hercegovini, osim Srebrenice, počinjen genocid i nad Hrvatima u Prijedoru, što je sud propustio utvrditi: – Kada je riječ o Prijedoru i ostalih šest mjesta, mogu reći da je Haaško tužilaštvo to uzelo u obzir i da se tražilo proglašenje genocida. Međutim, Žalbeno vijeće je to odbilo, čime je srbijanska oružana agresija dodatno nagađana. Ostala je ‘Republika Srpska’ i prvi put u povijesti Srbi su prešli civilizacijsku granicu, a to je rijeka Drina. Strašno je što ‘Republika Srpska’ ostaje, unatoč masovnim pogubljenima i to je poruka svijetu i krvnicima da mogu žrtvovati nekoliko ljudi, ali da na kraju ostaje zločinačka tvorevina. Činjenica je da je Srbija nagrađena i to osobito treba zabrinjavati Hrvatsku.

Dr. Jurčević od hrvatskih vlasti očekuje  oštriju reakciju i promjenu politike prema BiH: – Predsjednica se potpuno pogubila i to je jasno. Podupirao sam je, iako svjestan njenih slabosti, ali glavni cilj svih nas bio je maknuti Ivu Josipovića, koji je radio protiv vlastite države. Sada bi se isto to moglo reći i za predsjednicu. Ona je obavila svoj posao micanjem Josipovića i nadajmo se da ćemo pronaći boljeg kandidata za predsjedničku poziciju… Gledajući i jedno i drugo brdo hrvatske vlasti, možemo slobodno zaključiti kako su se i jedni i drugi grlili i ljubili s četnicima – predsjednica s Vučićem, a premijer sa SDSS-om. Tu je i ministrica vanjskih poslova, koja je bila savjetnica četnicima u Beogradu, što je nedopustivo.

Jurčević je iznimno kritičan i prema Draganu Čoviću: – Politički predstavnici Hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini u katastrofalnom su savezništvu sa zločinačkom tvorevinom ‘RS’. U HDZ-u BiH ima čestitih ljudi, ali zahvaljujući partitokratskom modelu, jedna osoba ima diktatorsku moć. Dragan Čović je najviše radio na tome da izbore u BiH dobije Željko Komšić! Jedino je tako mogao osigurati kontrolu nad Hrvatima… Čitava politika koju vodi, protivna je interesima Hrvata u Bosni i Hercegovini, ali i u Hrvatskoj, jer na neki način potiče velikosrpski projekt. Zato je  minimalna satisfakcija za sve ukidanje zločinačke tvorevine ‘Republike Srpske’! Od samog Daytona većini je bilo jasno da je agresor nagrađen za zločin i za to što je očistio teritorij.

EKSKLUZIVNO IZ SARAJEVA! MURAT ŠABANOVIĆ: PROJEKTANT JE U ZATVORU, AL’ PROJEKT ŽIVI!

Doživotni zatvor za srpskog zločinca Karadžića, ekskluzivno za Bujicu komentirao je legendarni Murat Šabanović, koji se u emisiju javio uživo iz Sarajeva…

“Radovan Karadžić je na mjestu gdje je davno trebao biti, ali njegov projekt je živ.Projektant je u zatvoru, a projekt živi kroz tzv. Republiku Srpsku! Kako žrtvama nakon ovakve presude objasniti da postoje škole, ulice i trgovi s imenom takvog zločinca,“ zapitao se Murat Šabanović iz Patriotske lige i dodao: “Karadžić je ostavio pustoš u Bosni i Hercegovini. I Hrvatima i muslimanima i majkama Srebrenice i majkama Prijedora… Napravio je havariju, a za opstanak njegove ostavštine danas se brine Aleksandar Vučić, koji je u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini za vrijeme velikosrpske agresije bio vojvoda, a sada dijeli pravdu na Balkanu.”

Murat Šabanović smatra da bi ukidanje tzv. Republike Srpske bilo “najveća sreća za Bosnu i Hercegovinu“.

Ostaviti na životu ‘Republiku Srpsku’ nakon haaških presuda Karadžiću i ostalima, bilo bi isto kao da je nakon Nürnberga opstao Treći Reich – zaključuje dr. Jurčević i podsjeća: – Nürnberg i Tokio poslali su svijetu vrlo brzo jasne pravosudne poruke. Važno je uočiti razliku da je proces protiv Karadžića, kao i mnogi drugi, trajao puno predugo i da obitelji mnogih žrtava nisu dočekale pravdu. Isto tako, denacifikacija se krenula provoditi odmah nakon II. svjetskog rata i za nju je bilo potrebno vrijeme, dok zbog sporosti Haaškog suda mi danas imamo slučaj da se sa četništvom i velikosrpskom ideologijom nije na vrijeme obračunalo. Zato se imamo razloga brinuti kada vidimo što se sve događa od Višegrada do Novog Zelanda.

CIJELU EMISIJU POGLEDAJTE OVDJE.

Skip to content