Nadbiskup Barišić: Dogodine će tijela nadbiskupa Franića i Jurića počivati u novoj bazilici u Solinu

  • Written by:

Povodom sedme obljetnice smrti nadbiskupa Ante Jurića i dvanaeste obljetnice smrti nadbiskupa Frane Franića, splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić predvodio je koncelebriranu svetu misu u srijedu 20. ožujka u konkatedrali sv. Petra u Splitu.

U uvodnoj riječi nadbiskup je pozdravio župnika konkatedrale don Radojka Vidovića, generalnog vikara mons. Miroslava Vidovića, ravnatelja Centralnog bogoslovnog sjemeništa don Juru Bjeliša, sve nazočne svećenike i bogoslove te rodbinu i prijatelje pokojnih nadbiskupa koji su im došli odati počast, ujedno naglasivši da smo „svi mi na neki način djeca naših duhovnih pastira“.

Nadbiskup Franić rođen je u Kaštel Kambelovcu 1912. godine, za biskupa je zaređen 1950., vodio je biskupiju od 1954. do 1988., a preminuo je 17. ožujka, 2007. godine. Nadbiskup Jurić je rođen 1922. u Vranjicu, a za biskupa je zaređen 1988. i ostao nadbiskup sve do 2000. godine. Preminuo je 20. ožujka, 2012. godine i velika mu je želja bila da bude pokopan u bazilici u Solinu te se mons. Barišić nada da će se dogodine tijela ovih velikih duhovnih otaca uspješno prebaciti u to novo počivalište.

U svojoj se propovijedi nadbiskup prvenstveno fokusirao na događaje iz Matejevog evanđelja u kojem Isus na svom putu prema Jeruzalemu upućuje učenike u sve što slijedi, muku i križ, dok ga oni ambiciozno mole da im pripravi mjesto u svom kraljevstvu. Učenici Isusa ne razumiju i Božji plan im se rasvjetljuje tek Gospodinovim uskrsnućem. „Isusov put je put ljubavi do kraja, put križa koji ne pozna granice ljubavi. Taj njegov križ kada bi bio zadnja postaja, bila bi tragedija, ali križ je jedna etapa u fazi pobjede ljubavi nad zlom i grijehom. Križ je razumljiv tek poslije uskrsnuća“, pojasnio je mons. Barišić i nadodao da je svima nama križ teško razumljiv i svi imamo ambicije i želje u životu, ali kada su one egoistične tada dolazi do sukoba između našeg puta i Gospodinova puta. 

Referirajući se na primjer nadbiskupa Franića i nadbiskupa Jurića koji su za svoja gesla uzeli „Pobjeda svetih“ i „U križu je spas“, nadbiskup je rekao da se križ treba prihvatiti, a ne praviti idole od samih sebe te se usmjeriti prema rastu na putu Kristova služenja po križu koji izražava ljubav prema bližnjima i vjernost prema Bogu. „Služili su Gospodinu s ljubavlju i vjernošću u križ Kristov, u snagu Kristove ljubavi i uskrsnuća na putu života. Neka nas svojim zagovorom i primjerom utvrde u uvjerenju da pobjeda pripada svetima i onima koji su Božji u ovom svijetu te da je u križu spas. Neka nam to bude ohrabrenje u ovoj korizmi i našem životnom putu“, zaključio je mons. Barišić.

Uz prisustvo mnogobrojnih vjernika, misu zadušnicu je svojim pjevanje obogatio župni mješoviti zbor.

Izvor: MISIJA / STJEPAN LJUBIĆ / SMN

Skip to content