Ivan Ugrin: Prvi hrvatski svetac Nikola Tavelić zaštitnik je Svete zemlje

  • Written by:

Hrvati posljednjih godina u velikom broju hodočaste u Isusovu domovinu, državu Izrael, koju najčešće nazivamo Svetom zemljom. Mnoge su se agencije specijalizirale upravo za vjerska hodočašća, među kojima ističemo splitsku Ichtis travel, no nikome do sada nije uspjelo odjednom povesti više od četiri stotine hodočasnika, kao što je ovih dana međugorskom G-touru, koji je stopama prvog hrvatskog kanoniziranog sveca Nikole Tavelića organizirao hodočašće Šibenske biskupije u Svetu zemlju.

Hodočašće je pokrenuo rektor nacionalnog svetišta svetog Nikole Tavelića i gvardijan samostana svetog Frane u Šibeniku fra Ivan Bradarić, kao zahvalu za pedesetu obljetnicu Tavelićeve kanonizacije, koja se dogodila u Rimu 21. lipnja 1970. Zajedno s vjernicima hodočastilo je i dvadesetak svećenika, sa šibenskim biskupom Tomislavom Rogićem na čelu.

Sveti Nikola Tavelić rodio se vjerojatno između 1340. i 1350. godine u Šibeniku. Bio je misionar najprije u Bosni, koja je tada bila uglavnom bogumilska. U društvu s vjernim subratom i prijateljem fra Deodatom iz Ruticinija, koji je već u Bosni dijelio s njim životne tegobe i radosti, i još dvojicom subraće, Nikola se odvažio na odlučan korak: javno propovijedati Krista u Svetoj zemlji. Držeći da će najlakše pridobiti Saracene ako pridobiju njihova poglavara kadiju, oni se, po primjeru osnivača reda sv. Franje Asiškog, najprije zaputiše k njemu. 

Međutim, sva četvorica su osuđena na smrt i, izmrcvarena, podnijela su mučeništvo 14. studenog 1391. u Jeruzalemu pred Vratima Jafe. Izvršenju smrtne kazne bio je nazočan i fra Gerard Chelvet, gvardijan samostana svetog Spasa na Sionu, uz Dvoranu Posljednje večere. On je s fra Martinom Šibenčaninom opisao njihovu mučeničku smrt i izvješća poslao u Vatikan, Šibenik i drugdje.

Na završetku šibenskog hodočašća, sve nazočne pozdravio je jedan od čuvara Kristova groba, Hrvat fra Siniša Srebrenović, i gvardijan samostana svetog Spasitelja fra Marcelo Ariel Cichinelli. Poručili su im kako je franjevcima u Svetoj zemlji posebno na srcu Šibenska biskupija, i to preko svetog Nikole Tavelića. On je prvi svetac Kustodije Svete zemlje. Kustodija ima i drugih blaženika, ali Tavelić je jedini svetac. 

“Ponosimo se da je Hrvat i da je ovdje djelovao. Hvala Šibenskoj biskupiji i cijeloj Crkvi u Hrvatskoj na svemu što čini za kršćane u Svetoj zemlji”, kazao je Srebrenović, te je u ime Kustoda Svete zemlje darovao Šibenskoj biskupiji kamen iz Kristova groba, dok je medalju Križ hodočasnika, odlikovanje papinskog prava za promicanje Svete zemlje, zaslužio duhovni voditelj hodočašća fra Tomislav Glavnik.

Davno je Isus rekao kako je najteže biti prorok u svom zavičaju. Tako i mi Hrvati zaboravljamo svoje svece, poput Nikole Tavelića, dok je on simbolično prvi zaštitnik Svete zemlje. I Stepinac se svojedobno bio zalagao za njegovu kanonizaciju, pa će valjda i današnji biskupi malo više isticati svetog Nikolu Tavelića, prvog hrvatskog sveca.

Izvor: IVAN UGRIN/MISIJA

Skip to content