Cajka zarobila Split

  • Written by:

Uistinu ne znam što se to događa i što je navodno najaktualnije posljednjih dana u najlipšem gradu na svitu? Čini mi se nešto po imenu Maya Berović. Do prije nekoliko mjeseci nisam niti znao da postoji osoba tog imena i prezimena i da je uz to još i pjevačica.

Gdje god se čovjek okrene posljednjih nekoliko mjeseci ugleda pozive za koncert Maye Berović, pjevačice „srpske“ zabavne glazbe koji se održava u subotu, 30. ožujka u našoj Spaladium Areni.

Da dragi moji, sve se to odigrava u našem gradu i oni koji budu u Spaladium Areni dobrano će popuniti budžet jednoj Mayi Berović, koja će taj isti novac odnijeti u Beograd.

Organizatori najavljuju prepunu dvoranu i neviđeni spektakl popularne zabavljačice. Istovremeno imamo primjere da se pjevačima domoljubne glazbe zabranjuju nastupi, ali očito je to naša surova realnost.

Zapitajmo se tko sluša cajke ili u prijevodu srpsku turbofolk muziku, tko kupuje njihove CD-ove i ide na koncerte?

Jesu li to možda ljudi koje dobro poznajemo; naši susjedi, rodbina, prijatelji i poznanici? Koje će dobne generacije posjetitelja najviše biti u Spaladium Areni?  Zbog čega će prema najavama organizatora dvorana biti dobro popunjena?

Što i u kojoj mjeri država i institucije (Ministarstva, škole, fakulteti itd.) čine da bi se štitila i promicala hrvatska kultura i tradicija? Organiziraju li se i u kojoj mjeri odlasci učenika i studenata u kina, kazališta i ostala kulturna događanja na kojima će izgrađivati sebe kao kvalitetne i potpune osobe?

Nažalost, populacija koja će u subotu biti najzastupljenija u splitskoj dvorani su mladi, srednjoškolci i studenti kojima se na sve moguće načine serviraju turbofolk, razne Bubamare i Male Knindže.

Nažalost, koncerti Maye, Stoje, Dare, Cece pa Mile, Baje, Ace i tako jedan za drugim prolaze neprimjetno kako u našem gradu tako i u cijeloj državi.

Domovinski rat u kojem smo se obranili od srbočetničkog agresora je dva desetljeća iza nas ali žrtve, boli i patnje koje smo preživjeli nikada ne smijemo zaboraviti.

Promicanjem srpske „(ne)kulture“ u Hrvatskoj činimo upravo ono što nikako ne bismo smjeli. Na taj način priznajemo poraz u miru koji dugoročno može biti vrlo poguban za našu domovinu.

Koja je poruka ovog i ovakvih događaja? Je li možda poruka sljedeća: drage Splićanke i Splićani, kupite ulaznice po cijenama od 90 do 600 kuna, dođite u Spaladium Arenu i provedite večer uz veliku glazbenu turbofolk zvijezdu u usponu Mayu Berović uz koju ćete naučiti srpski jezik i gledati zavodljivi ples u oskudnom izdanju.

Ili bi pak poruka trebala biti sasvim drugačija, a to je da  zajedno s obitelji otiđete u kazalište, na koncert klapske pisme ili nekakav pristojan kulturni događaj kojim ćete podizati razinu kulture i znanja o tradicijskim vrijednostima.

Još uvijek vjerujem u naše drage Splićanke i Splićane i nadam se da organizatori manipuliraju i uveličavaju brojke jer znam da Split ima razum i hrvatsku dušu što je nebrojeno puta pokazao i dokazao.

Draga Mayo, želimo ti uspješnu i dugu glazbenu karijeru u Srbiji. Sretno ti bilo, ali da više nikada  ne nastupiš u Hrvatskoj ne bi bilo štete, dapače bio bi to izuzetan dobitak u svakom smislu.

Marijo Popović

Skip to content