Biskup Bogdan na Plitvicama: Pucnji u Josipa bili su pucnji u hrvatsku državu

  • Written by:

Na Plitvicama je u nedjelju, 31. ožujka, održana komemoracija na 28. obljetnicu smrti prve žrtve u Domovinskom ratu, redarstvenika Josipa Jovića.

Molitvu za poginulog Josipa Jovića predvodio je vojni biskup Jure Bogdan u suslavlju biskupskog vikara za pastoral MUP-a i redarstvenih službi RH fra Frane Musića, dok je pjevanjem svečanost uzveličala Klapa MUP-a “Sv. Mihovil”. 

„Događaj na Uskrs pred 28 godina izgleda kao da je bio jučer. Sjećanja ne blijede, uspomene se ne brišu i duboko su upisane u naše srce i našu dušu. Puno poštovanja prema Josipu Joviću i svima koji su u dramatičnom trenutku našeg naroda odlučno stali na branik naše domovine, istaknuo je biskup Bogdan.

Pucnji u Josipa bili su pucnji u hrvatsku državu koju smo stoljećima željeli, no pucnjima se Uskrs ne može ubiti. Biskup je zatim podsjetio na pismo sućuti i ohrabrenja prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana obitelji poginulog Josipa Jovića. Za sve nas je zbog smrti Josipa, Uskrs postao Veliki petak a on je ostao u svima nama, u hrvatskoj slobodi, zaključio je biskup Bogdan te predvodio molitvu za Josipa Jovića i sve poginule hrvatske branitelje.

Komemoraciji je nazočio državni vrh – predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik Vlade Andrej Plenković, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-zbora Mirko Šundov kao i predstavnici brojnih udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Posebno valja spomenuti Udrugu Posebne jedinice policije Kumrovec 1990, Postrojbe za posebne namjene Rakitje odnosno Tigar 90/91. I ATJ Lučko.

O povijesnim događajima 1991. godine govorio je sudionik Zdravko Lončar poručivši kako ne smijemo dozvoliti obezvrjeđivanje žrtava i domovine a na javnim osobama je da više urade za prosperitet zemlje. Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović poručio je da će akcija Plitvice i žrtva Josipa Jovića uvijek ostati mjesto velikog ponosa. Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković je događaje prije 28 godina nazvao krikom za slobodu i jezgru stvaranja slobode Hrvatske. Bez žrtve Josipa Jovića i branitelja ne bi bilo hrvatske države niti članstva u NATO-u i EU. Prekinimo defetističke trendove u prosperitet i ponos, zaključio je predsjednik Vlade.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović je poručila da ponosno obilježavamo ovaj ponosni dan kada je Hrvatska nakon Pakraca dobila i drugu bitku uz pomoć policije, jezgre kasnije hrvatske vojske. Stvaranje države njenim oslobađanjem nije gotovo, jer današnje generacije imaju jednako zahtjevnu zadaću stvoriti državu dijaloga, solidarnosti i optimizma.

Izvor: MISIJA / IKA 

Skip to content