Sanja Matijević Rončević za HRT: Mila je otvorila veliko hrvatsko srce!

  • Written by:

U Hrvatskoj više nema nikoga tko ne zna priču o malenoj Mili, dvogodišnjoj djevojčici iz Rijeke i roditeljima koji se bore za njezin život. Za liječenje u Sjedinjenim Državama, koje joj daje šansu za život, potrebno je gotovo tri milijuna dolara. Milina borba s teškom bolesti pokrenula je akciju koja je sve masovnija, Riječani su organizirali humanitarnu akciju. I da je za liječenje trebalo sto milijuna dolara – Hrvatska bi ih prikupila!

U Milin odlazak u Ameriku vjeruje i znanstvenik Dragan Primorac koji se i osobno angažirao – u kontaktu je s liječnikom u čije će ruke doći malena Mila. Urgirao je da kolege iz Specijalne bolnice Sveta Katarina sutra analiziraju 25 Milinih gena, što je važno radi daljnje terapije.

– Zapravo njih više od 350 različitih lijekova na taj način može biti analizirano. To je ključno da kod Mile izbjegnemo neželjene reakcije lijekova, ali da možemo predvidjeti kakav će biti učinak terapije, kaže prof. dr. sc. Dragan Primorac.

Da Mila odlazi vrhunskom stručnjaku u Ameriku, vjeruje i znanstvenik Ivan Đikić

– Svi na svijetu koji imaju tu vrlo rijetku, kritičnu i vrlo opasnu bolest bi poslali svoju djecu u tu bolnicu da im se ponudi šansa za život. I zato obitelj Rončević treba shvatiti, njihov angažman, ali u isto vrijeme trebamo poslati poruku da bi se ovako trebali boriti u našem zdravstvenom sustavu Hrvatske za svu djecu koja bi trebala imati šansu u svojim medicinskim indikacijama da dobe najbolju moguću njegu, poručio je.

Za središnji Dnevnik HRT-a izjavu je dala i Milina majka Sanja, koja kaže – Mila je otvorila veliko hrvatsko srce! Prije ovoga razmišljala je čak i o odlasku iz Hrvatske, kako bi sreću možda potražila drugdje no Hrvatska ju je – kaže – zadužila.

Izvor: hrt.hr

Skip to content