TwitterFacebookPinterestGoogle+

DA SE NE ZABORAVI SAD priznale Republiku Hrvatsku 7. travnja 1992. godine

Američki predsjednik George Bush potpisao je 7. travnja 1992. u Bijeloj kući dokument o priznanju Republike Hrvatske, Republike Slovenije te Bosne i Hercegovine. Vijest o priznanju je objavila glasnogovornica Bijele kuće Judy Smith na konferenciji za novinare. SAD su bile 57. država, po redu, koja je priznala RH.

Interes Sjedinjenih američkih država je bio usmjeren na rat u Kuvajtu i raspad Sovjetskog Saveza. Također su početkom krize u Jugoslaviji podržavale opstanak Jugoslavije kao jedinstvene države. Budući da je stanje na terenu pokazalo da Jugoslavija ne može opstati i da je Europska zajednica priznala Hrvatsku došlo je i do priznanja SAD-a. Priznanje od SAD-a omogućilo je primanje u organizaciju Ujedinjenih naroda i druge međunarodne organizacije.   

SAD je priznala republičke granice triju novih država kakve su bile prije početka krize i ratnih sukoba kao legitimne međunarodne granice, nepromjenjive ratom i prisilom.  Ukinute su ekonomske sankcije ali je embargo na uvoz oružja ostao na snazi.

Nakon priznanja RH od SAD-a Republika Hrvatska je primljena u Organizaciju ujedinjenih naroda 22. svibnja 1992. godine.

Marko Jukić/hu-benedikt.hr; Foto: wikipedija

Komentari