Drugi dan manifestacije “Dani kršćanske kulture”

  • Written by:

Nakon jučerašnjeg svečanog otvorenja manifestacije “Dani kršćanske kulture” koja se ove godine održava po 15., jubilarni put, nedjelja 7. travnja protekla je u znaku tradicionalnoga programa koji se ostvaruje u suradnji s Muzejima Ivana Meštrovića u Ružiću-Otavicama, rodnome mjestu Ivana Meštrovića. Ni jaka kiša nije spriječila brojne posjetitelje da sudjeluju u dekanatskome križnom putu i svetoj misi koja se održala u crkvi Presvetog Otkupitelja – grobnici obitelji Meštrović. Križni put predvodio je fra Jozo Jukić, župnik župe Gradac zajedno sa sjemeništarcima Franjevačkoga sjemeništa u Sinju, a svetu misu je predvodio fra Ivica Udovičić, ravnatelj Franjevačkog sjemeništa. Svetu misu glazbeno je popratio gradski pjevački zbor “Neuma” iz Drniša koji je poslije mise održao i prigodni koncert pod nazivom “Milosti je čas”. U 18 sati u Kinoteci Zlatna vrata bio je projiciran film “Čovjek za sva vremena”. Time je ovaj filmski klasik, nagrađen sa šest Oscara, po drugi put projiciran u sklopu manifestacije “Dani kršćanske kulture”; probran je među najboljim filmovima iz retrospektive filmskoga programa, jer je želja organizatora da po drugi put publici ponude najbolje filmske klasike nadahnute kršćanskim vrjednotama. U franjevačkome samostanu o. fra Ante Antića (Klerikatu) jučer je započeo intenzivni tečaj ikonopisanja za 25 prijavljenih sudionika pod nazivom “Sveti Luka – pisac Kristove blagosti”. Nakon uvodnih predavanja i upoznavanja sa tehnikama ikonopisanja, te poviješću i teologijom te drevne kršćanske baštine, polaznici su pod stručnim vodstvom počeli izrađivati svoje ikone – do kraja manifestacije svaki će sudionik imati vlastitom rukom izrađenu ikonu sv. Luke Evanđelista. Drugi dan ovogodišnje manifestacije zaključen je korizmenim koncertom “Kad izdahnu srce Božjeg Sina” u crkvi sv. Frane na Obali s početkom u 20 sati. Pred brojnom publikom bogat program ovoga koncerta izveli su Muški vokalni ansambl Kulturno-umjetničkog društva “Tusculum” iz Solina, Ženski vokalni ansambl UMAS-a, ženska klapa “Kostela” iz Zadvarja te zanimljiv i neobičan duo: Ivana Kenk-Kalebić na mandolini te Lovorka Begović na harfi. Voditelj i dirigent ovoga koncerta bio je Marijo Krnić.

NAJAVA TREĆEG DANA MANIFESTACIJE

Treći dan manifestacije Dani kršćanske kulture u Splitu, Dubrovniku i Šibeniku

U trećem danu manifestacije Dani kršćanske kulture 8. travnja splitska će publika imati priliku pogledati dva dokumentarna filma: “Gospa od Vrpolja”, dokumentarni film scenarista i urednika Nena Kužine te u režiji Davora Borića koji govori o središnjem marijanskom svetištu Šibenske biskupije – Gospi od Vrpolja; te dokumentarni film “Skica za portret: Blaž Jurjev Trogiranin” autorice Ane Marije Habjan koji nam približava lik i djelo kasnogotičkog slikara Blaža Jurjeva, nazvanog Trogiranin prema gradu u kojem je proveo najveći dio svog stvaralačkog vijeka. Oba filma prikazuju se u Kinoteci Zlatna vrata, a početak projekcija je u 18 sati.

U crkvi sv. Frane s početkom u 19 sati bit će upriličen koncert duhovne glazbe “Miserere” u izvedbi vokalnog ansambla Antiphonus, pod umjetničkim vodstvom Tomislava Fačinija. U 20 sati u palači Milesi održat će se tribina povodom objavljivanja knjige “Benediktova opcija”, pod nazivom “Perspektive kršćanstva: bijeg od svijeta, rastakanje u svijetu ili nešto treće?”. Sudjeluju Boris Beck, publicist i kolumnist Večernjeg lista, Mate Šimundić, teolog i profesor književnosti i Petar Balta, glavni urednik nakladničke kuće Verbum.

U Dubrovniku u dvorani Ivana Pavla II. s početkom u 19.30 sati bit će upriličeno predstavljanje knjige msgr. Ratka Perića “Nada koja ne postiđuje”. U programu će sudjelovati autor knjige msgr. Ratko Perić, mostarsko-duvanjski biskup, msgr. Mate Uzinić, dubrovački biskup, mr. don Ivo Šutalo i doc. dr. sc. Marinko Marić.

Skip to content