Artur Bagdasarov: Vitalij Pogosjan – virtuoz na duduku

  • Written by:

Glazbu duduka mnogi smatraju neodvojivim dijelom kulturnoga života i društvenoga identiteta armenskoga naroda. Stoljećima je glazba duduka pratila narodne svetkovine, kulturne i vjerske svečanosti, pjesme i plesove, svadbene i pogrebne ceremonije u Armenaca (v. http://www.hkv.hr/izdvojeno/vai-prilozi/a-b/bagdasarov-artur/16838-a-bagdasarov-armenska-svirala-duduk.html).

Vitalij Pogosjan je jedan od najuspješnijih ruskih glazbenika suvremenoga doba armenskoga podrijetla. Rodio se je 26. srpnja 1971. god. u Gorskom Karabahu, u malom gradiću Mardakertu. Ljubav prema glazbi se je rodila u Vitalija još u djetinjstvu. Djed mu je bio pjevač, pjevao je na svadbama i gozbama. Stric Bugdan je bio glumac u Dramskom kazalištu Stjepanakerta (Gorski Karabah). Njegovo prvo glazbalo je bila harmonika zelene boje “Dječak”, a zatim gitara. Upoznao se je s dudukom kad mu je bilo dvadeset i  pet godina. Srednju školu je završio u Mardakertu, a visoku na Povijesnom fakultetu Sveušilišta u Sankt-Peterburgu. Vitalij Pogosjan je sudjelovao na različitim natječajima i glazbenim festivalima. Uspješni nastupi uvijek su bili popraćeni ovacijama i velikim interesom publike. O duduku Vitalij kaže sljedeće: “Duduk je za mene, ponajprije, moj armenski narod, njegov jezik i povijest. Duboki zvuk duduka kao da prenosi sav duh Armenije…”

Vitalij Pogosjan živi i radi u Sankt-Peterburgu. Osnivač je glazbene skupine “Duduk bend”. Oženjen je, ima dvije kćeri. Njegov stvaralački put se satoji zapravo u traganju za novim izražajnim mogućnostima duduka koji može izraziti svu dubinu osjećaja izvođača i prenijeti sve nijanse njegova duševnoga stanja.

Videoprilog:

  1. “Mama”

  1. “Raspoloženje”

  1. “Srce zna”

  1. “Istočna bajka

            

Pripremio: Artur Bagdasarov, HKV                 

Skip to content