Pobožnost križnog puta padinama Srđa

Korizmeni križni put na padinama Srđa predvodio je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić. Organizaciju pobožnosti vodila je župna zajednica Svetog Križa iz Gruža. Molio se križni put autora Mirka Ivanjeka.

Pobožnost križnog puta na padinama Srđa održava se od 1998. godine na petu korizmenu nedjelju, ove godine 22-i put. Dio je programa Dana kršćanske kulture.

Dubrovački biskup mons. Josip Marija Carević je podigao 1937. godine križ na Srđu, kao uspomenu na 1900 godina od Kristove smrti. Šesti listopada 1991. godine je križ srušio srbijansko-crnogorski agresor. HvarskI biskup mons. Slobodan Štambuk darovao je dubrovačkoj biskupiji (biskupu mons. dr. Želimiru Puljiću) novi križ. Novi križ je blagoslovio blagopokojni kardinal Franjo Kuharić, 12. listopada 1997. Od 1998.  se u korizmi održava pobožnost križnog puta na padinama Srđa.

Križni put na Srđ: Križ je znak preobrazbe i vodi prema uskrsnuću!

U svom nagovoru mons. Uzinić je podsjetio na četiri gore na kojima se Isus pojavljuje u evanđeljima: prva je ona na kojoj je đavao Isusa iskušao prijedlogom da mu se pokloni, druga je gora na kojoj je Isus izrekao svoja blaženstva, treća je ona na kojoj se pred učenicima preobrazio, a četvrta koja je snažno povezana s drugom gorom je Golgota na kojoj je Isus razapet. U Kalvariji se ostvaruju blaženstava, što Isus pokazuje u svom konkretnom uzimanju križa iz ljubavi prema čovjeku.

„I nama, dok gledamo s visoka naš Grad, đavao nudi pogodbu: ako mi se poklonite, sve ću vam to darovati,“ istaknuo je biskup, kazavši da „pokloniti se đavlu“ znači „sebe i svoje interese staviti ispred općih interesa; to znači gledati samo sebe i svoju korist, samo grabiti, uzimati sve više, a sve manje davati. To znači preokrenuti onaj Isusov sustav vrijednosti u svoj vlastiti sustav, gledati kako više imati, a manje biti, kako više uživati, a manje služiti“.

„Prihvatimo Isusa kao svog Gospodina i krenimo za njim u služenju i ljubavi, ako je potrebno i do smrti, smrti na križu, jer tada križ nije prokletstvo, tada je križ znak preobrazbe, tada križ sigurno vodi prema uskrsnuću!“ (Šime Zupčić).

 

Križni put padinama Srđa pohodilo je više stotina vjernika s redovnicama, redovnicima, svećenicima, skautima. Predvodili su ih Dubrovački trombunjeri u svojim uniformama s barjakom.

Križni put je završio blagoslovom dubrovačkog biskup mons. Mate Uzinića.

Dr. Marko Jukić, HUB

Skip to content