IX. bojna HOS-a “Rafael vitez Boban” – dvadeset osma obljetnica

IX. bojna“Rafael vitez Boban“ je postrojba Hrvatskih obrambenih snaga (HOS) osnovana prije dvadeset osam godina u Splitu.

Nakon oružane pobune u Pakracu (1. ožujka 1991.), nakon Krvavog Uskrsa (Plitvice 31. ožujka 1991.), nakon ubojstava hrvatskih policajaca i civila hrvatska mladost je dragovoljno stala na branik domovine.

Budući da Republika Hrvatske nije imala, niti smjela imati, vojsku organizirani su dobrovoljački odredi s ciljem obrane doma i domovine. Hrvatska stranka prava je organizirala dobrovoljačke jedinice, prvi dobrovoljački vod HSP-a u Splitu formiran je 22. siječnja 1991. godine i bili su u pričuvnom sastavu MUP-a. Osnivač i zapovjednik voda Jozo Radanović se zahvalio MUP-u, vratio oružje i odoru nakon lažnih optužbi da pripadnici HOS-a prave incidente. Organizirani dragovoljci HOS-a se bore pod zapovjedništvima jedinica Zbora narodne garde ili pojedinačno pristupaju jedinicama Zbora narodne garde i policije. Od lipnja 1991. godine splitski HOS-ovci se vode kao samostalna satnija u sastavu 4. brigade ZNG-a, kasnije dobivaju status bojne unutar Četvrte brigade ZNG-a.

IX bojna HOS-a je uključena u sastav 114. brigade HV-a, bila je aktivna od 2. studenoga 1991. do 1996. godine. Zapovjednici IX bojne HOS-a bili su: Jozo Radanović, Juro Jukić, Ivan Vuletić, Marko Skejo i Mićo Ćuk.

Bojna je sudjelovala u obrani Dubrovnika (na Srđu i rubnim djelovima grada), obrani Škabrnje, Operaciji Lipanjske zore, operaciji Maslenica, Akciji Peruća, Operaciji Zima ’94. i drugima.

Geslo postrojbe, kao i drugih postrojbi HOS-a, je bilo „Za dom spremni“!To je legalni pozdrav HOS-a koji se nalazi na grbu i na zastavi postrojbi HOS-a od početka njihova djelovanja. Uvidom u službenu dokumentaciju svatko može vidjeti da se radi o legalnom, službeno odobrenom pozdravu. Pod tim geslom su ginuli za Hrvatsku i to nitko nema pravo osporavati i dovoditi u bilo kakvu vezu s ustaštvom. Zločin je povijesni hrvatski grb (prvo polje bijelo) nazivati ustaškim grbom kao što to čine komunističko-četnički sljedbenici. Zločin je spomen ploču ubijenim i masakriranim HOS-ovcima iz Jasenovca, gdje su poginuli, izmjestiti 20 kilometara dalje! Nažalost, mržnja prema onima koji su obranili Hrvatsku, prema svemu hrvatskom je prešla svaku granicu normalnoga. Samo u Hrvatskoj je „normalno“ javno izražavati mržnju prema braniteljima i tvorcima hrvatske neovisnosti.

IX bojna se iskazala u borbama za obranu Dubrovnika, obrani Škabrnje i oslobodilačkim  operacijama. IX bojna HOS-a je branila Škabrnju (43 dana). Nekoliko dana nakon njihova odlaska na odmor Škabrnja je ponovno okupirana. Škabrnja nije imala strateško značenje i s vojničke strane gledano bila je teško branjiva ali Škabrnja je bila hrvatski simbol patnje i stradanja Hrvata u Drugom svjetskom ratu i u Domovinskom ratu (studeni 1991. godine).

Legenda obrane Škabrnje bio je pokojni Thomas Crowley “Irac” koji je pristupio IX bojni HOS-a. Bio je borac i instruktor i njegova je zasluga da su sačuvani mnogi životi branitelja. On je inzistirao na obuci i disciplini boraca pa je tako sačuvao mnoge živote branitelja. „Irac“ je organizirao diverzantske akcija koje su kod agresora izazivale strah i pad morala. Agresor je ima respekt prema borcima HOS-a zbog njihove postojanosti.

Kroz bojnu je prošlo 2.500 branitelja, 46 pripadnika je poginulo a oko 300 ih jer ranjeno.

U svibnju 2014. u Splitu je podignuto spomen obilježje IX.-toj bojni „Rafael vitez Boban“ kojeg su reformirani komunisti oštetili. Nakon pozdravnih govora i osvježavanja sjećanja na ratni put bojne postavljeni su vijenci i svijeće.

Neka im je vječna hvala i slava! Počivali u miru Božjem!

Dr. Marko Jukić

Skip to content