Peti dan manifestacije “Dani kršćanske kulture”

  • Written by:

Peti dan ovogodišnje manifestacije “Dani kršćanske kulture” bio je najbogatiji programskim sadržajima: već u 11 sati na Meštrovićevim Crikvinama-Kaštilcu bilo je održano stručno predavanje pod nazivom “Ivan Meštrović: Povijest Isusa iz Nazareta u drvu” u kojemu su sudjelovale više kustosice Galerije Meštrović Zorana Jurić Šabić i Maja Šeparović Palada te doc. dr. sc. fra Domagoj Runje s Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Splitu, s posebnim naglaskom na treći reljef iz Meštrovićeva ciklusa pod nazivom “Gospa s anđelima”. Poslijepodnevni dio programa pod nazivom “Sv. Antun Pustinjak – sugrađanin sa splitske Pjace” započeo je u 16.30 okupljanjem ispred splitske Gradske vijećnice, a nastavio se predavanjem u palači Milesi – ovaj program u suorganizaciji s agencijom za organizaciju kršćanskih hodočašća ICHTIS Travel te s Katoličkim bogoslovnim fakultetom u Splitu na čelu s fra Domagojem Runjom približio je publici lik sv. Antuna Pustinjaka. U 18 sati u Kinoteci Zlatna vrata održala se projekcija igrano-dokumentarnog filma “Vuk u ovčjoj koži” koji problematizira životno djelo Saula D. Alinskija koji slovi kao velik dobrotvor, te postavlja pitanje jesu li njegove metode za poboljšanje i unaprjeđivanje niskoprihodnih zajednica učinili upravo suprotno, izazvavši duboke podjele i probleme i načinivši snažan utjecaj na suvremenu civilizaciju. U prostorijama Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Splitu s početkom u 19 sati održana je specijalizirana radionica za studente, nastavnike i roditelje “Kršćanska književnost za mlade”, koju je vodio prof. Mate Šimundić. Polaznici ove radionice upoznali su se s književnim djelima za mlade koja se temelje na kršćanskim vrijednostima i koja su dostupna na hrvatskom jeziku, a osim toga su održali okrugli stol na temu promoviranja kulture čitanja, na poseban način kršćanske literature, među mladima. Dan je zaključen u crkvi Gospe od zdravlja gdje su u 20 sati Pučki pivači iz Žrnovnice i klapa Žrnovnica održali koncert duhovne glazbe i korizmenih pučkih napjeva pod nazivom “Bože moj, Bože moj, zašto si me zapustio?”.

Šesti dan manifestacije “Dani kršćanske kulture” u Splitu, Dubrovniku i Šibeniku

11. travnja, šestog dana manifestacijeDani kršćanske kultureu Kinoteci Zlatna vrata u Splitu u 18 sati bit će projekcija dokumentarnog filma “40 dana…” redatelja Ante Čaljkušića koji progovara o pobačaju, jednom od najvećih društvenih pitanja suvremenog svijeta te ujedno predstavlja istoimenu međunarodnu pro life inicijativu.

U 20 sati u palači Milesi održat će se tribina “Moji razgovori s Papom”. Gost tribine, don Marco Pozza teolog je i zatvorski kapelan koji je do sada objavio dvije poznate knjige intervjua s papom Franjom Oče naš i Zdravo Marijo, koje su izišle i na hrvatskome jeziku. Razgovor s njime moderirat će novinarka i urednica Danira Matijaca.

U Dubrovniku šesti dan manifestacije obilježit će predavanje prof. dr. sc. fra Ante Vučkovića pod nazivom “Jeziva i slatka smrt”. Predavanje će se održati u Dvorani Ivana Pavla II. s početkom u 19:30 sati.

U Biskupskoj dvorani u Šibeniku u 20 sati bit će projekcija igranog filma Uskrsnuće, a u Gradskoj knjižnici u Vodicama u 17:00 sati bit će otvorena izložba i radionica pod nazivom “Glagoljaško crkveno pučko pjevanje, nematerijalno kulturno dobro RH”. U 19:30 sati u župnoj crkvi u Vodicama održat će se koncert hrvatskih pučkih korizmenih napjeva u izvedbi Pučkih pivača KBF-a, a pod vodstvom Joška Ćalete.

Skip to content