U Splitu predstavljena knjiga “Gvozdansko – hrvatsko velejunaštvo bez svjetskog uzora”

U organizaciju Hrvatske udruge Benedikt predstavljeno je drugo dopunjeno i izmijenjeno izdanje monografije  “Gvozdansko – hrvatsko velejunaštvo bez svjetskog uzora”. Autor je poznati hrvatski domoljub i publicist Damir Borovčak.

Knjigu su predstavili: prof. Radoslav Zaradić, Josip Botteri Dini, dr. Vide Popović i autor Damir Borovčak. Predstavljanje je bilo popraćeno ekskluzivnim fotografijama autora monografije.

Gvozdansko je poznato po velejunaštvu hrvatskih branitelja koji su junački branili svoj dom od turske najezde. Turci su pokušali osvojiti Gvozdansko tri puta, dva puta bezuspješno a treći put su uspjeli. Opsada je trajala od 3. listopada 1577. do 13. siječnja 1978. godine. Zadnji poziv na predaju bio je 9. siječnja 1578. na kojega branitelji nisu odgovorili. Branitelji nisu pristali na predaju pa su Turci osvojili grad 13. siječnja 1578. Kada su Turci ušli u grad nije bilo nikakva otpora jer zbog silne hladnoće su se izmoreni i gladni branitelji i stanovnici smrznuli.

Hrvatsku utvrdu Gvozdansko osnovali su velikaši Zrinski zbog obrane od turske najezde na Hrvatsku i Europu. Nakon pada Dvora (tadašnjeg Novigrada) 1556., Gvozdansko se našlo na udaru Turaka.

Gvozdansko je svijetli primjer kako se brani svoj dom, domovina i vjera.

Damir Borovčak je svojom knjigom “Gvozdansko – Hrvatsko velejunaštvo bez svjetskog uzora” i obilježavanjem dana sjećanja 13. siječnja otrgnuo zaboravu junaštvo hrvatskih branitelja. Organizator je hodočašća, ove godine je bilo 10 hodočašće u Gvozdansko. Prošle godine (2018.) je obilježena 440. godišnjica obrane Gvozdanskog na kojem su bili i članovi Hrvatske udruge Benedikt. U mimohodu sudjeluju crkveni dostojanstvenici, državni dužnosnici, predstavnici povijesnih vojničkih postrojbi i domoljubi iz svih krajeva Hrvatske. Za rasvjetljavanje povijesnih događaja u hrvatskom Pounju zaslužan je mr. sc. Ante Milinović koji je istraživao po arhivima u Hrvatskoj, Mađarskoj, Austriji i Italiji. Gospodin Ante Milinović je rasvijetlio istinu o hrvatskoj obrani Pounja od turskih osvajača i njihovih pomagača. O Gvozdanskom je pisao i hrvatski povjesničar Rudolf Horvat.

Posebno treba istaknuti da je hrvatski političar i književnik Ante Tresić Pavičić napisao najduži hrvatski ep Gvozdansko, sastavljen od 21 406 rimovanih deseteraca u 32 pjevanja. Životno djelo Ante Tresića Pavičića je nastalo tijekom tri godine (od 1937. do 1940.) a objavljeno je tek 2000. godine!   

Crtica o autoru Damiru Borovčaku

Gospodin Damir Borovčak je po struci dipl. inženjeru strojarstva. U veljači 1991. godine iz Torinta se vratio u domovinu i dao svoj doprinos obrani domovine. Tijekom 1991. i 1992., za vrijeme informacijske blokade u svijetu je širio istinu o događajima u Hrvatskoj. Radio je na poslovima humanitarne skrbi za hrvatske ratne stradalnike. Za svoj rad je odlikovan s tri državna odličja, također je dobitnik mnogih zahvalnica i priznanja.

Hrvatski domoljub, publicist, putopisac, povijesni istraživač koji je svojim radom otrgnuo od zaborava Zrin, Gvozdansko, zločin u Maceljskoj šumi i druge događaje. Autor je mnogobrojnih članaka, osvrta i reportaža. Autor je 15 knjiga i urednik više knjiga drugih autora.

Član je Hrvatskog kulturnog vijeća, suradnik HKV-portala, član Hrvatskog žrtvoslovnog društva, Udruge Macelj 1945.  i mnogih drugih. Bio je gotovo 15 godina urednik emisije Vjera u sjeni politike na Radio Mariji.

Gvozdansko je također stradalo u Drugom svjetskom ratu i u Domovinskom ratu od komunističko-četničke vlasti. Titovi partizani su na Božić 1941. ubili 55 civila koji su se vraćali iz crkve. U Domovinskom ratu četnici su u Gvozdanskom ubili 3 civila i zapalili katoličku crkvu. Danas u Gvozdanskom živi desetak Hrvata. Župna crkva je obnovljena i u njoj se vrši bogoslužje.

U mjestu Zrin partizani su 1943. godine ubili sve muškarce, a žene i djecu raselili te im konfiscirali imovinu i zabranili povratak a ime mjesta jednostavno izbrisali. Zrin i Gvozdansko su primjeri etničkog čišćenja i brisanja postojanosti Hrvata u hrvatskom Pounju.

Nažalost, hrvatsku povijest su pisali osvajači hrvatskih prostora pa malo Hrvata zna za junaštvo Hrvata u Gvozdanskon 1578. godine, malo ih zna za etničko čišćenje hrvatskog Pounja tijekom Drugog svjetskog rata i u Domovinskom ratu. O junacima Gvozdanskog se ne uči u našim školama, o zločinima Titovih partizana i zločinima četnika u Domovinskom ratu se također ne uči!?

Predstavljači  knjige su izrazili zahvalnost gospodinu Damiru Borovčaku za sve učinjeno, za istinu o junaštvu i stradanju Hrvata (Gvozdansko, Zrin, Macelj, Domovinski rat..).

„Neka ljubav prema Domovini naših branitelja u Gvozdanskom bude čitavoj Hrvatskoj trajno nadahnuće kako se treba žrtvovati za bližnje, nama danas, ali i novim naraštajima.“ Napisao je u predgovoru drugom izdanju sisački biskup Vlado Košić.

Veliko hvala gospodinu Damiru Borovčaku!

Dr. Marko Jukić (HUB)

Skip to content