Novi hrvatski domoljubni film “Tak je to bile”

  • Written by:

Ovih dana očekuje se dovršetak dugometražnoga dokumentarnog filma „Tak je to bile“. Film govori o dragovoljačkoj postrojbi iz Domovinskoga rata – Zagorskoj bojni. Producent filma je Gradski odbor Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskoga rata Grada Zaprešića, a koproducent Festival domoljubnoga filma Gordan Lederer. „Tak je to bile“ izlazi u produkciji Spy produkcion network. Scenarij i režiju potpisuje Nenad Piskač, naš dugogodišnji kolumnist. Tim povodom napravili smo kratki intervju.

Za početak zanimalo nas je kako trenutno napreduje realizacija filma.

A kaj da vam rečem? Dela se noć i dan. I tu i tam. Spavamo u međuvremenu, ako ga uhvatimo za rep. Shvatili smo ovaj posao kao korizmeno-domovinsku pokoru. Hvala vam na zainteresiranosti, baš mi je drago da nekoga u Hrvatskoj zanima hrvatski film. Naime, kaj. Ovih dana svi glamurozno i grozno puno pišu o hollywoodskim filmašima u Rovinju kako snimaju film ‘The Hitman’s Wife Bodyguard’. Čak i o tome kaj jedu. Naša filmska ekipa okupljena oko filma ‘Tak je to bile’ medijski nije praćena, valjda zato kaj ne stigne gablati i onih dana kad ima za sendvič. Samo delamo. I pušimo. U našim prilikama i neprilikama nastojimo napravili hrvatski film na ‘holivudski’ način, jer smo na početku vremenske i financijske nemoguće misije, baš kak i devedesetprve, rekli – u boj, pa kaj Bog da i sreća junačka.

Možete li reći malo pobliže o čemu se u filmu radi i kad ćemo ga moći prvi puta pogledati?

„Tak je to bile film“ je koji snažno i dokumentirano osvjetljava početak srbijanske agresije. Uloga i poruke predsjednika Tuđmana provlače se kroz cijeli film, dakle, ne spada u kategoriju dobro podmazanih detuđmanizatorskih filmskih podvala hrvatskim braniteljima, hrvatskom narodu i državi. No, ponajprije govori o osobnim odlukama dragovoljaca, o otporu agresiji u doba kad još nije postojala Hrvatska vojska, otporu hrabrih i odgovornih ljudi, dragovoljaca Zagorske bojne. Njih 39 nije došlo na Velebit iz Hollywooda, već iz Hrvatskoga zagorja. O njima i njihovoj ulozi na Velebitu u početcima obrane od četnika i srbizirane JNA, 91.’ i 92.’, danas se u hrvatskoj javnosti gotovo ništa ne zna. Kak god teško bilo, mislim da će film u velikoj mjeri ispraviti nepravdu, ali i punktirati neka bolna pitanja naše suvremenosti. Premijerno će biti prikazan poslije Uskrsa, krajem travnja…. ne ću još reći gdje, u svakom slučaju zgotovit ćemo ga prije negoli Amerikanci završe snimanje u Rovinju.

Kao medijski pokrovitelji prvoga Festivala domoljubnoga filma Gordan Lederer, našega Nenada Piskača na kraju smo još malo zagnjavili kako je teklo snimanje i s kime je surađivao?

Puno je i previše detalja, malo vremena, love niotkuda, pa ću reći samo ovo – dragovoljci Zagorske bojne kroz film pun dinamike svjedoče o dijelu ratnoga puta provedenoga na Velebitu. Kritički progovaraju o poslijeratnom stanju. U igranim scenama pojavljuju se unuci i djeca živih i poginulih pripadnika Bojne, kao i svjedočanstva hrvatskih ratnika iz Dalmacije i bosanske Posavine. Uz autentičan dokumentarni foto i video materijal koji publika još nije imala prigodu vidjeti, film će obilježiti scene ratnih zbivanja, snimke Velebita i Zagorja snimane dronovima, granatiranje Zadra, kadrovi s Velebita, Starigrada Paklenice, Zatona Obrovačkoga, Jakovlja, Orosavja, Kraljeva Vrha i Velikog Trgovišća. U filmu se, iako nije western, pojavljuje i puno „loših momaka“, domaćih i stranih, ali još više pozitivnih likova. Došli smo i do dokumentarnih materijala iz arhiva država agresora… Da ugasim znatiželju, otkrit ću još da su nam glazbu i interpretacije ustupili Miroslav Škoro, Marko Perković Thompson, Ante Matić, Željko Vučković i Adam Končić. Publiku će kroz film voditi glas Joška Ševe. Film završava s Pismom Franceku… Radimo film za buduće naraštaje.

***

Doznali smo kako se video najava filma očekuje idući tjedan, te da je glavnu žensku ulogu „maestralno odigrala – ne Salma Hayek, ili Jelena Veljača, već Elena Ruškač po izlasku iz vrtića“. Glavnu sporednu mušku ulogu „ne igra Rade Šerbedžija, već Goran Lepčin, ponosan sin poginuloga dozapovjednika Zagorske bojne“.

Izvor: hkv.hr

Skip to content