Ivan Ugrin: Gospe Sinjska, čuvaj svoga sina mons. Antu Jozića

  • Written by:

Završavajući prije nekoliko dana intervju za Slobodnu Dalmaciju koji sam s imenovanim nadbiskupom i nuncijem mons. dr. Antom Jozićem radio u Jokeru u Splitu, na kraju autorizacije, u dijelu u kojem govori o svojem biskupskom geslu: “Moje biskupsko geslo je ‘U tebe se, Gospodine, uzdam’, iz Psalma 31. Bilo je mnogo prijedloga, međutim, izabrao sam ovaj jer nas povezuje i s blaženim Alojzijem Stepincem, kojem je ovo također bilo geslo”, don Ante je dodao još jednu, zadnju rečenicu: “Mislio sam i na Crkvu patničku, pa i kad nam je najteže, Bog će uvijek za nas naći najbolje rješenje i biti nam utjeha u našoj patnji.”

U tom trenutku znao sam da mons. Jozić misli i na tzv. podzemnu Crkvu u Kini koja je godinama bila progonjena zbog svoje vjernosti Svetom Ocu, kao i na druge mjesne Crkve i kršćane koji trpe progone diljem svijeta. Međutim, ni na kraj pameti mi nije bilo da će se te riječi za samo nekoliko dana ostvariti na njemu samome, kad je čudom preživio strašan sudar u tunelu “Sveti Ilija”. Iako se još uvijek bori za život u splitskoj bolnici, uvjeren sam da su njegove riječi “Bog će uvijek za nas naći najbolje rješenje i biti nam utjeha u našoj patnji” bile providonosne, i da će molitve i mise koje su ovih dana služene u nakanu za njegov oporavak i ozdravljenje biti uslišane.

Jedan od svećenika koji ga je trebao pratiti na biskupskom ređenju, koje je bilo planirano u konkatedrali svetog Petra 1. svibnja, rekao mi je ovih dana kako se još nismo oporavili od smrti biskupa Petra Šolića, koji je 6. prosinca 1992. poginuo u automobilskoj nesreći kod Baćinskih jezera, a sad evo još jednog strašnog udesa. U mislima sam se sjetio dana koje sam zajedno s don Antom proveo u splitskoj Bogosloviji, tolikih nastupa i pjevanja u Splitu i okolici. 

Nekoliko smo ljeta provodili zajedno u Bad Lippspringeu u Njemačkoj, on u obitelji Ewalda Thielea, a ja kod Alfonsa Hagemeistera. Razgovarajući ovih dana, sjetili smo ih se sa zahvalnošću, dogovarali se kako bi bilo lijepo nekoga od njih pozvati na njegovo biskupsko ređenje u Split.

S don Antom sam se posljednjih godina viđao u mojoj župi Visoka, gdje je redovito predvodio obrede Velikog petka i pjevao Muku. Upravo mu je njegov prijatelj, župnik don Božo Plazibat, nakon što je stigao u teškom stanju u bolnicu, podijelio bolesničko pomazanje. U četvrtak je na Visokoj održano klanjanje i sveta misa za Jozićevo ozdravljenje. Misa za njegov oporavak služena je i u katedrali u Hong Kongu. U petak ga je u bolnici posjetio i nadbiskup Marin Barišić koji mu je prenio pozdrave pape Frane koji je za njega služio misu u Domu svete Marte. Posebno je, pak, dirljivo bilo u svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske, gdje se uz Jozićevu braću i sestre na misi okupilo mnoštvo Cetinjana koji su se molili za svoga prvog imenovanog biskupa.

“Svoju službu uvijek sam stavljao pod zaštitu Nebeske Majke i neka me Ona prati i dalje u mojem biskupskom služenju”, kazao je u spomenutom intervjuu mons. Ante Jozić. Neka Gospa Sinjska čuva svoga sina, i nadajmo se skorom biskupskom ređenju u novoj bazilici na Gospinu Otoku u Solinu.

Izvor: IVAN UGRIN/MISIJA

Skip to content