Francuski biskupi o požaru Notre-Damea: Ova drama podsjeća nas da ništa na ovoj zemlji ne traje zauvijek…

  • Written by:

Svijet je s nevjericom promatrao strašne slike požara koji je tijekom poslijepodneva i večeri 15. travnja uništio jedan od najvažnijih simbola europskog kršćanstva, katedralu Notre-Dame u Parizu. Prema prvoj rekonstrukciji požar je izbio u poslijepodnevnim satima na skeli postavljenoj uz katedralu radi izvođenja konzervatorskih radova. Zatim je vatra zahvatila krov i toranj, koji su se oko 20 sati srušili.

Snimke i fotografije snimljene dronovima pokazuju stvarne razmjere razaranja. Najveći toranj i krov su se urušili. Ali zahvaljujući djelovanju vatrogasaca, dva prednja tornja su spašena. Satima su građani Pariza i tisuće turista gledali kako požar guta katedralu. Mnogi su plakali. Neki su molili i pjevali pjesme. Vijest je u svega nekoliko sati obišla čitav svijet i pronijela se naravno i do Svete Stolice koja je odmah izrazila „blizinu francuskim katolicima i stanovništvu Pariza“ i zajamčila „molitve za vatrogasce i one koji ulažu sve moguće napore u svladavanju dramatične situacije“.

Izjavom su se istu večer oglasili francuski biskupi. „Svjesni smo da sjaj Notre-Dame nadilazi glavni grad i da će ostati važan simbol katoličke vjere i mjesto gdje će se svi, vjernici i nevjernici, moći susretati u važnim trenucima povijesti naše zemlje“, navodi se u Izjavi francuskih biskupa. „Na početku ovog Velikog tjedna“ Biskupska konferencija uputila je poziv „vjernicima katolicima da budu sve više i više živo kamenje Crkve živeći otajstvo smrti i uskrsnuća Krista, izvora naše nade”.

Novoizabrani predsjednik Francuske biskupske konferencije mons. Éric de Moulins-Beaufort prenio je zaprepaštenje francuskih katolika. „Iz grudi mi se oteo krik užasa“, napisao je. „Zaređen sam u toj katedrali. To mjesto predstavlja toliko događaja“. Nadbiskup je u vezi s tim posebno spomenuo demonstracije ispred katedrale nakon napada na Bataclan u studenom 2015. „Za Pariz, Notre-Dame je vrsta svjedočanstva“. To je „jedan od simbola napora oko mira, ljepote, nade, vjere pa čak i izvan okvira kršćanske vjere. To je veliki gubitak, velika rana“. Ono što je Pariz pogodilo u srce je posebice „rušenje tornja“. „Predstavljao je prst ispružen prema Bogu“, rekao je de Moulins-Beaufort. „Ova drama podsjeća nas da ništa na ovoj zemlji ne traje zauvijek…“, ističe predsjednik Francuske BK.

Na poprište katastrofalnog požara odmah je došao pariški nadbiskup mons. Michel Aupetit. „To je drama“, rekao je nadbiskup uputivši preko jedne poruke na Twitteru poziv svim svećenicima u gradu da zvonjavom crkvenih zvona pozovu vjernike na molitvu. „Vatrogasci se – rekao je nadbiskup – još uvijek bore da spase tornjeve katedrale Notre-Dame u Parizu. Krov i toranj je progutala vatra. Molimo se“. I francuski predsjednik Emmanuel Macron je došao na mjesto požara, odgodivši govor naciji koji je trebao održati tu večer.

Pariška gradonačelnica Anne Hidalgo nazvala je požar u katedrali „teškom kušnjom“ a katedralu Notre-Dame „povijesnom baštinom“, „mjestom vjere“, ali također mjestom-simbolom Pariza. Danas je grad bespomoćno gledao bijes plamena, ali je također svjedočio „pravom živom lancu ljudi koji su pošli na mjesto požara da spase katedralu“. Među prvima koji su pohrlili na mjesto požara – prisjeća se gradonačelnica – bili su „vatrogasci koji su obavili nevjerojatan posao na obuzdavanju požara“.

Sveta Stolica je sa „šokom i tugom“ primila vijest o katastrofalnom požaru na pariškoj katedrali Notre Dame, “simbolu kršćanstva u Francuskoj i svijetu, izjavio je ravnatelj „ad interim“ Tiskovnog ureda Svete Stolice Alessandro Gisotti u ponedjeljak navečer. Izrazio je blizinu francuskim katolicima i svim stanovnicima Pariza. Molimo za vatrogasce i sve koji sudjeluju u svladavanju dramatične situacije, rekao je Gisotti.

Bečki nadbiskup kardinal Christoph Schönborn potresen je zbog katastrofalnog požara na pariškoj katedrali Notre Dame. U kratkoj poruci na Twitteru je napisao: „Duboko potresen gledam slike iz Pariza. Notre Dame je srce Pariza. Svi moramo pomoći ponovno izgradi Notre Dame“.

Izvor: MISIJA / IKA; Foto: Reuters

Skip to content