DA SE NE ZABORAVI VRO “Bljesak” 1. – 3. svibnja 1995.

Vojno-redarstvenom operacijom „Bljesak“ oslobođena je zapadna Slavonija i Posavina – UN sektor Zapad (oko 600 km2).

Svi sporazumi s pobunjenim Srbima bili su neučinkoviti; ili su stalno kršeni ili se uopće nisu primjenjivali. Zagrebačkim sporazumom (prosinac 1994.) otvorena je autocesta Zagreb – Okučani – Lipovac, ali zbog čestih incidenata nije se moglo sigurno i neometano voziti.

Srbi su 24. travnja 1995. zatvorili promet na okupiranom dijelu autoceste. Tražili su nekontrolirani promet između takozvane Republike Srpske Krajine i Savezne Republike Jugoslavije. Hrvatski pregovarač Hrvoje Šarinić najavio je da će intervenirati hrvatska policija ako se autocesta ne otvori pa je 25. travnja cesta otvorena. Novi incident zbio se 28. travnja kada je Hrvat ubio Srbina (ubojicu njegova brata). Nakon toga su iz zasjede ubijene tri osobe, više ih je ranjeno, pet ih je oteto, 28. na 29. travnja 1995. Nakon incidenta pobunjeni Srbi su ponovno zatvorili autocestu pa se hrvatsko Vrhovništvo odlučilo na akciju oslobađanja zapadne Slavonije.

Munjevitom akcijom Hrvatske vojske (profesionalne i pričuvne jedinice), Specijalnih jedinica MUP-a i domobranskih postrojbi od prvog do trećeg svibnja 1995. oslobođeno je okupirano područje zapadne Slavonije. Za samo 31 sat oslobođeno je okupirano područje od 500 četvornih kilometara. U akciji je sudjelovalo oko 7200 hrvatskih vojnika i policajaca. Oslobađajući zapadnu Slavoniju poginula su 42 pripadnika Hrvatske vojske i policije, a 162 su ranjena. Gubitci neprijatelja bili su: 350 do 450 mrtvih, 1.000 do 1.200 ranjenih i 1.500 zarobljenih. U brdskim selima iznad Pakraca uhićen je i jedan od vođa srpske pobune, Veljko Džakula.

Zarobljeno je šest tenkova, četiri oklopna transportera, 42 topa, dva skladišta streljiva i golema količina pješadijskog naoružanja i druge opreme.

U akciji je sudjelovalo i Hrvatsko ratno zrakoplovstvo. Nažalost, 2. svibnja oboren je pilot Rudolf Perešin, zarobljen i ubijen.

  

Slika 1. Spomenik hrvatskim braniteljima u Okučanima (mj)

UNPROFOR je uredno bio obaviješten da će uslijediti akcija. Nepalski bataljun je obavijestio vojsku pobunjenih Srba koji su dva dana prije izvršili mobilizaciju i popunu 95 do 100% sastava.

Srbi su na početku napada zarobili 36 pripadnika snaga UN-a, ukrali im opremu i oteli teško naoružanje iz skladišta pod nadzorom UN-a kod Okučana.

Pobunjeni Srbi su u znak ormazde izveli raketne napade na Zagreb drugog  trećeg svibnja 1995. (raketama s kazetnim punjenjem) i topničke napade na Karlovac i Sisak. Gađani su civilni ciljevi; poginulo je 7 civila, a ranjeno ih je 205. 

Na suđenju za ratne zočine u Haagu Milan Martić osuđen je na 35 godina zatvora, u velikoj mjeri upravo zbog neselektivnoga raketiranja Zagreba koje je prouzročilo civilne žrtve.

Marko Jukić/hu-benedikt.hr

Skip to content