Split: Humanitarna akcija “Vjeruj i djeluj” za Andriju Lipanovića

  • Written by:

– Zadnjih pet godina od kad sam u kolicima, vidio sam sve i svašta. Od nepokretne djece, ljudi koji su prikovani za kolica od posljedica moždanog, cerebralne paralize, atrofije, tetraplegičara, paraplegičara, ne znam ni sam kakvih sve ne dijagnoza – u uvodu nabraja Andrija Lipanović, 38-godišnjak koji je nakon pada s krova kuće na radnom mjestu, od srpnja 2014. godine prikovan za kolica.

Mogao bi Andrija organizirati humanitarnu akciju kako bi prikupio sredstva za skupocjenu terapiju s “ReWalk” pomagalom, ali se odlučio uz pomoć svojih vjernih prijatelja, kroz humanitarnu priču naziva “Vjeruj i djeluj”, prikupiti sredstva za kupnju tog uređaja. I to ne samo kako bi pomogao sebi, već svima koje je nabrojio na početku ove priče.

– Cilj humanitarne akcije “Vjeruj i djeluj” je kupiti “ReWalk” – pomagalo s kojim bi se svi kojima je potrebno rehabilitirali besplatno. Ako uspijemo prikupiti novac, osnovat ćemo udrugu “Vjeruj i djeluj”, u kojoj ćemo kroz smijeh i suze, u svome gradu, bez plaćanja i odlaska na skupe rehabilitacije, probati zajedničkim snagama učiniti čudo – optimističan je naš sugovornik i uvjeren da bi ova lijepa priča mogla dobiti sretan kraj. Naime, za samo tjedan dana terapije s “ReWalk” pomagalom potrebno je izdvojiti 13.500 kuna, a Andriji je potrebno minimalno 12 tjedana.

– To je cijena bez smještaja, a uređaji se nalaze u Zagrebu i Dubrovniku. Sa mnom moraju ići dvije osobe koje mi pomažu, tako da se iznos penje do 200.000 kuna. Treba naglasiti da u Njemačkoj ista takva terapija u trajanju do četiri mjeseca dođe 1.800.000 kuna – zbraja pozamašne iznose i dodaje:

– Cijena aparata je 100.000 eura, što je iznos terapije za troje ljudi, a ovako bi skupili novac za pomoć puno više ljudi, od djece do odraslih. Neka mi se jave svi kojima je potrebna pomoć da se udružimo. Napravit ću sve što mogu sa svoje strane, ali mi trebaju svi kojima je potrebna ta terapija kako bismo ovo zajednički uspjeli – poručuje Andrija.

Iskusio je na svojoj koži i nogama koliko je takvo pomagalo učinkovito. Nakon što je od Poliklinike “Glavić” besplatno dobio tri mjeseca robotske neurorehabilitacije, doslovno se preporodio.

– Bio sam oduzet do vrata, nakon devet mjeseci Varaždinskih toplica i tri mjeseca u poliklinici u Dubrovniku, vratila se lijeva šaka tako da sada mogu jesti i piti sam. Kad sam skužio da mogu dignit bocu od pola litre, mojoj srići nije bilo kraja – smije se karizmatični Andrija, kojeg prijatelji godinama intenzivno bodre u naumu da opet jednom stane na noge.

Tako se u sklopu “Vjeruj i djeluj” inicijative, tijekom svibnja organizira cijeli niz humanitarnih aktivnosti putem kojih će se prikupljati sredstva za nabavu skupocjenog pomagala.

– Sve kreće s humanitarnom večerom 4. svibnja na kojoj kuha Ivan PažaninBraco Sanjin i Hrvoje Zirojević, a na kojoj će se održati aukcija dresova hrvatskih igrača. Nakon toga će se 15. svibnja održati humanitarni koncert u klubu “Central” na kojem će nastupiti Mjesni odbor, grupa Viva, Petar DragojevićZorica Kondža, Taxi i XXS band, Dalmatino, JoleMatkoBraneNenad VetmaJohnny Gitara, Pink Panter i Festivo bend Vicesaksofonist, odnosno Vice poštar, Goran Karan, Alen Nižetić, Igor Cukrov, Ema Uvalić i Roko Sedlar te gosti iznenađenja – nabraja Andrija zajedno s prijateljima bogato organizirani program. Osim koncerta i večere, 25. svibnja na FESB-ovu igralištu, a sutradan na igralištu u Getaldićevoj ulici, organizira se malonogometni turnir.

– Ćevapi i piće ta dva dana igranja bit će besplatno invalidima poput mene da ih privučemo da izađu nasmijani i podružimo se – uz osmijeh poručuje Andrija. Osim toga, po raznim kafićima, trgovačkim centrima, menzama i vrtićima raspodijelile su se 123 humanitarne kutijice za donaciju novca, a otvoren je i poseban račun na koji se mogu uplatiti sredstva.
Sada na snagu, po tko zna koji put, stupate vi, naši čitatelji i sugrađani koji su uvijek spremni dokazati da zajedništvom možemo zaobići surovi sustav brojeva i bezobrazno visoke cijene zdravlja te, kao i nebrojeno puta do sada, jedni drugima pružiti ruku pomoći.

Sve informacije o humanitarnoj akciji možete pronaći na istoimenoj Facebook stranici “Vjeruj i djeluj”, a sredstva, osim sudjelovanjem u događanjima tijekom svibnja, mogu se uplatiti na poseban račun koji je Privrednoj banci otvoren za potrebe ove akcije.

Evo gdje možete izvršiti uplatu

Uplata na ime GORAN BARČOT BUTLE ZA ANDRIJU LIPANOVIĆA
IBAN: HR9023400093510904394-PBZ SWIFT(BIC): PBZGHR2X

Izvor: Slobodna Dalmacija

Skip to content