Blagdan Našašća svetog Križa u Zrinu gdje više ne živi ni jedan katolik

  • Written by:

U petak 3. svibnja proslavljen je blagdan Našašća sv. Križa, titular porušene župe u Zrinu u kojoj više od 75 godina ne živi ni jedan katolik. U rujnu 1943. partizanski „osloboditelji“ porušili su Zrin, njegove žitelje pobili i prognali a župnu crkvu srušili.

Misno slavlje predvodio je mons. Marko Cvitkušić, generalni vikar Sisačke biskupije i ravnatelj Zaklade za gradnju crkvu u Zrinu, u zajedništvu s mjesnim župnikom Stjepanom Filipcem. Na misi se okupilo tridesetak vjernika koji su došli s raznih strana među kojima su bili i podupiratelji gradnje zrinske spomen-crkve te izvođač radova Davor Vrbanek.

U propovijedi je mons. Cvitkušić rekao da se tim blagdanom od davnih dana iskazivala počast Svetom Križu koji je u Jeruzalemu u 4. stoljeću pronašla sv. Jelena, majka cara Konstantina. Prema propovjednikovim riječima, mi ne častimo samo drvo na kojem je Krist bio raspet, nego iskazujemo zahvalnost njemu koji je za nas umro na križu. „Križ je simbol Božje ljubavi prema svakome od nas i zato nam je on svet“, poručio je mons. Cvitkušić.

Nakon misnoga slavlja druženje se nastavilo uz razgovor i okrepu na posjedu obitelji Petanjak, a bilo je riječi i o pojedinostima vezanim uz gradnju zrinske spomen-crkve.

Izvor: MISIJA / IKA

Skip to content