Blaženi Ivan Merz

  • Written by:

Danas s velikom radošću u srcu slavimo spomendan hrvatskog blaženika Ivana Merza, velikog apostola-laika Crkve u Hrvata. Rodio se u 16. prosinca 1896. u Banjoj Luci kao sin austrijskog časnika, upravnika banjalučke željezničke postaje.

Gimnaziju je završio u rodnom gradu, godine 1914. pozvan je u vojsku i do kraja I. svjetskog rata boravio na talijanskoj bojišnici. Boravak na ratištu, gdje je svakodnevno gledao smrti u oči i bio izložen stradanjima, probudio je njegovu vjeru i učvrstio kršćanski pogled na svijet. Po završetku rata, od 1919, studirao je književnost u Beču i Parizu, a doktorirao 1923. u Zagrebu. Predavao je francuski jezik i književnost u nadbiskupskoj klasičnoj gimnaziji, a privatno je studirao kršćansku filozofiju i teologiju. Jedan je od pokretača i dužnosnika Katoličke akcije, Hrvatskog orlovskog saveza i Hrvatskog katoličkog pokreta, promicatelj društvenih aktivnosti katoličkog laikata. Bio je primjer i simbol moderne svetosti, ljubavi prema bližnjem, istinske dobrote i požrtvovnog darivanja, jedan od najvećih pobornika liturgijske obnove i euharistijskoga života u hrvatskom narodu. Kao duhovni pisac bavio se književnim i crkvenim temama u duhu obnove. Nakon operacije sinusa, obolio je od meningitisa i okrijepljen otajstvima vjere preminuo na današnji dan, 10. svibnja 1928, u Zagrebu, u 32. godini života.

Svjestan da će umrijeti mlad, prikazao je na samrti svoj život kao žrtvu dragom Bogu za hrvatsku mladež. Tisućama mladih postao je primjer i uzor kršćanskog života. Nakon njegove smrti objavljeni su pored ostalog zbornik „Božji čovjek Hrvatske-Dr. Ivan Merz“ (1938) i „Put k suncu: odabrani tekstovi iz dnevnika i ostalih spisa“ (1978). Njegovi zemni ostaci preneseni su 1977. iz zagrebačkog groblja Mirogoj u baziliku Srca Isusova u Palmotićevoj ulici, kamo je za života svakodnevno dolazio na misu, pričest i križni put. Papa Ivan Pavao II. proglasio ga je blaženim 22. lipnja 2003, u njegovom rodnom gradu, u napaćenoj i mučeničkoj Bosni ponosnoj. Zaštitnik je mnogih ustanova, učilišta, župa i crkava (Zagreb-Špansko, Slatina, Ljubina-Čemerno kod Ilijaša).

Izvor: zupajastrebarsko.hr

Skip to content