DA SE NE ZABORAVI Referendum Srba 12. svibnja 1991.

Prvoga travnja 1991.  Izvršno vijeće takozvane SAO Krajine odobrilo je odluku po kojoj se određuje da se Ustav i zakoni Srbije, kao i pravni sustav SFRJ, primjenjuju na SAO Krajinu. Jugoslavija je bila u postupku raspada kojega je međunarodna zajednica pokušavala spriječiti. Dakle, Srbi su najavili izdvajanje iz Hrvatske i pripajanje Srbiji.

 Pobunjeni Srbi najavili su referendum, a na referendumu su odgovarali na sljedeće pitanje:

„1. Da li ste za prisajedinjenje SAO Krajine Republici Srbiji i da Krajina ostane u Jugoslaviji sa Srbijom, Crnom Gorom i drugima koji žele da očuvaju Jugoslaviju.“

Referendum o statusu SAO Krajine održan je 12. svibnja 1991. s ciljem da se donese odluka o daljoj sudbini dotadašnje SAO Krajine u sklopu SR Hrvatske. Referendum o secesiji Srba održan je 7 dana prije hrvatskoga referenduma! To je također pokazatelj da su Srbi imali samo jedan cilj, a to je stvaranje Velike Srbije.

Odaziv na srpski referendum bio je navodno preko 95%. Na području SAO Krajine preko 90% je bilo za ostanak u Jugoslaviji. Nakon referenduma Skupština Krajine je donijela odluku (16. svibnja 1991.) da je „teritorij Krajine sastavni dio Srbije“.

Srpski referendum je bio protuustavan pa ga hrvatska vlast nije priznala. Referndum nisu priznale ni Europska zajednica ni Sjedinjene Američke Države. Srbija je, s druge strane, podržala pobunjene Srbe u slučaju raspada Jugoslavije. 

Marko Jukić/hu-benedikt.hr; Slika: Plakat (Matica hrvatska)

Skip to content