Sveti Ivan Nepomuk

  • Written by:

Današnji sveti zaštitnik je Ivan Nepomuk (Jan Nepomucký), češki mučenik. Rodio se oko 1345. u češkom trgovištu Pomuku (kasnije Nepomuku), u Plzeňskom kraju, kao Jan Velflín (Welflin, Wölflin), sin mjesnog suca.

Godine 1370. postao je klerik praške nadbiskupije i javni bilježnik, a 1380. zaređen je za svećenika i postavljen za župnika u Pragu. Studirao je teologiju i pravo na sveučilištu u Pragu, a potom doktorirao crkveno pravo u Padovi (1383-1387). Kanonik, prijatelj nevoljnika, glasoviti propovjednik, obratio je na tisuće izgubljenih duša i postao 1389. generalni vikar praškog nadbiskupa Jana iz Jenštejna. Svoga nadbiskupa zastupao je 1393. pred kraljem Václavom.

Suprotstavio se kralju koji se miješao u crkvene poslove i nasilno htio prisvojiti crkvena dobra. Kralj ga je dao zatvoriti i mučiti, i naredio da ga noću bace s Karlova mosta u rijeku Vltavu. Dogodilo se to 20. ožujka 1393.

Pokopan je u katederali svetog Víta u Pragu. Legenda tvrdi da ga je kralj dao ubiti jer nije htio izdati grijehe koje mu je ispovijedala kraljica. Proglašen je mučenikom kao branitelj Crkve i čuvar ispovjedne tajne. Na mnogim mostovima srednje i istočne Europe (i u hrvatskim krajevima) često se nalazi kip Ivana Nepomuka, sveca koji drži prst na ustima, kao simbol vrijednosti šutnje i dužnosti čuvanja povjerene tajne. Blaženim ga je proglasio 1721. papa Inocent XIII, a svetim 1729. papa Benedikt XIII. Zazivaju ga kod kleveta, poplava, odavanja tajni, a zaštitnik je Češke, praške nadbiskupije, ispovjednika, valjane ispovijedi, čuvanja tajni, graditelja mostova, mlinara, mostova, voda, šutnje te mnogih naselja, župa, crkava i kapela diljem svijeta i hrvatskih krajeva (Stupnik-Lučko, Vukovar, Beli Manastir, Slavonski Brod, Hodošan kod Donjeg Kraljevca, Glina, Tounj, Saborsko, Gospić, Vrbovsko, Omiš, Kaštel Sućurac, Dobranje kod Ciste Provo, Metković, Rakitno kod Posušja, Gibarac kod Šida, Putinci kod Rume, Ratkovo kod Odžaka, Horgoš kod Kanjiže, Zrenjanin).

Izvor: zupajastrebarsko.hr

Skip to content