Pretpremijera filma ‘Pouke o čovječnosti’ u zagrebačkom HNK

  • Written by:

Pretpremijera dokumentarnog filma “Pouke o čovječnosti” redatelja Branka Ištvančića održati će se u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu u srijedu, 29. svibnja 2019. s početkom u 13 sati. Pretpremijera filma se odvija povodom Dana branitelja Grada Zagreba i Dana Grada Zagreba.

Film govori o jednoj od najhumanijih akcija hrvatskih branitelja koji su, u ratnom vihoru, 29. rujna 1991. uz pomoć medicinskog osoblja evakuirali u šest autobusa i spasili iz neprijateljskog okruženja preko 300 psihijatrijskih bolesnika iz psihijatrijske bolnice u Pakracu, od kojih su većina pacijenata bili srpske nacionalnosti, te na taj način stekli status heroja čovječnosti.

Ono što su izveli tog 29. rujna, to je ishodište dobročinstva, čovječnosti, humanosti, medicinske etike. Spašavati bolesnike u tijeku rata, druge nacionalnosti, druge vjeroispovijesti, naći snage izdići se i pokazati koliko smo ljudi, koliko u tom raščovječenom trenutku rata postoji milosrđa i potrebe da se pomogne potrebitima. Film je nastao po istoimenoj knjizi autora prof. dr. sc. Veljka Đorđevića.

Pokretači ovoga značajnog projekta su autor filma Branko Ištvančić i producent Antun Ivanković.

Ovaj autorski dokumentarac koji promiče istinu i vrijednosti Domovinskoga rata snimljen je u produkciji udruge Artizana tijekom 2018. godine uz financijsku potporu Ministarstva hrvatskih branitelja, Grada Zagreba, Grada Pakraca i Zaklade Adris.

Film je uvršten i u natjecateljski program ovogodišnjeg 66. Pulskog filmskog festivala koji će se održati od 13. do 21. srpnja 2019. u Puli gdje će imati premijerno nacionalno prikazivanje.

Za produkciju filma

Antun Ivanković, producent

Skip to content