Svećeničko ređenje u Splitu

  • Written by:

Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić predvodio je u subotu 22. lipnja u splitskoj konkatedralnoj crkvi sv. Petra svečano euharistijsko slavlje za vrijeme kojega je za prezbitere zaredio petnaest đakona. Na naslov Splitsko-makarske nadbiskupije zaređeni su don Pero Badrov, don Domagoj Durdov, don Jure Lovrinčević, don Andrej Marić, don Dino Prkut, don Vladimir Smoljo, don Josip Ulić i don Ivan Zovko. Na naslov Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja zaređeni su fra Ivan Grubišić, fra Darijo Sinković, fra Marko Đerek i fra Kristian Radas. Na naslov Hrvatske dominikanske provincije Navještenja BDM zaređeni su fr. Josip Dolić i fr. Mihovil Žuljević Mikas, a na naslov Hrvatske karmelske provincije Svetog Oca Josipa br. Nikola Grizelj.

„Danas smo se svi zajedno okupili u radosti rađanja naše Crkve zahvaljujući daru Božjem – petnaestorici novih ređenika“, rekao je nadbiskup Barišić u uvodu te pozdravio sve okupljene, posebno provincijala Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Marka Mršu, provincijala Hrvatske dominikanske provincije fr. Slavka Sliškovića, provincijala Hrvatske karmelske provincije Svetog Oca Josipa o. Srećka Rimca, generalnog vikara Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Miroslava Vidovića, pastoralnog vikara mons. Nedjeljka Antu Ančića, odgojitelje ređenika, profesore, brojne svećenike, redovnike i redovnice, kandidatice, bogoslove, sjemeništarce te obitelj, rodbinu i prijatelje ređenika.

„Dragi ređenici, Bog vas poznaje po vašem imenu i ima u vas povjerenje“, rekao je nadbiskup na početku homilije. Istaknuo je kako je za autentično vršenje poslanja važno u srcu na ispravan način definirati i razumijeti Gospodina. „Tko je Krist za nas? Na ovo pitanje smo danas pozvani odgovoriti. O Kristu je opasno izgovarati samo riječi, Njega ne može obuhvatiti nikakvo znanje ni definicija. Moguće ga je razumijeti samo na temelju ljubavi koja je razlivena u našim srcima. Na temelju te ljubavi on nam postaje Mesija koji nas posvećuje“. U nastavku je naglasio kako u evanđelju vidimo da Gospodin učenicima govori o svom križu koji je urezan u Njegov put i poslanje. „Isus traži da uzmemo križeve svakodnevnog života, križeve odnosa, bračnog i svećeničkog poziva“. Pojasnio je kako su svećenici vidljiva Kristova prisutnost među ljudima te kako imaju posebno poslanje u svijetu. „Ako nemamo svećenika, nemamo ni euharistije koja je najveće čudo Božje ljubavi. Vi ste dragi ređenici produžena ruka Njegova srca u vremenu i prostoru ovoga svijeta. Radujemo se vašoj mladosti i broju, ali osobno me najviše raduje vaša oslonjenost na Onoga koji vas šalje u ovaj svijet“.

Zaključujući, poželio je svim ređenicima da budu blagoslov svima s kojima se susretnu kroz svoje svećeničko djelovanje. „Imati danas župnika, svećenika i redovnika, znači imati sigurnost i zaštitu. Uzeti ste iz naroda za narod i budite blagoslov svakom čovjeku kojeg susretnete, kako bi u vama vidio lice jedinoga Kralja“.

Nakon homilije uslijedio je središnji čin ređenja, polaganje ruku i posvetna molitva, kojeg je tumačio vicerektor Centralnoga bogoslovnog sjemeništa u Splitu don Ivan Urlić. U nastavku euharistijskog slavlja mladomisnici su se pridružili nadbiskupu za stolom Gospodnjim. Nakon popričesne molitve, u ime svih redovničkih poglavara, okupljenima se je obratio provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Marko Mrše. Zahvalio je nadbiskupu što je predvodio misno slavlje u kojem je za svećenike zaredio sedam redovničkih kandidata. Obraćajući se mladomisnicima, naglasio je kako „rad i djelovanje na njivi Gospodnjoj trebaju povjeravati Kristu koji će ih uvijek pratiti i blagoslivljati svako iskreno nastojanje u spasenju duša“.

Misno slavlje, koje je pjesmom uveličao župni mješoviti zbor, završeno je himnom „Tebe, Boga hvalimo“. Obiteljsko i prijateljsko druženje nastavilo se zajedničkim blagovanjem.

Pero Badrov, sin pok. Tome i Mire r. Jandrijević, rođen je 11. travnja 1985. godine u Splitu. Rodna župa mu je Bezgrešnog Začeća BDM – K. Štafilić. Pastoralni praktikum vršio je u župi sv. Mihovila ark. – Omiš. Domagoj Durdov, sin Ivice i Željke r. Prančević, rođen je 3. srpnja 1988. godine u Splitu. Iz župe je Materinstva BDM – Brda (Split), a pastoralni praktikum vršio je u župi sv. Petra Apostola – konkatedrala (Split). Jure Lovrinčević, sin Ivana i Ružice r. Šuta, rođen je 24. lipnja 1994. godine u Splitu. Rodna župa mu je Prečistog Srca Marijina – Škrape (Split). Pastoralni praktikum vršio je u župi sv. Lovre – Trogir. Andrej Marić, sin Ante i Mirjane r. Kruljac, rođen je 18. rujna 1982. godine u Splitu. Iz župe je sv. Spasa – Mejaši, a pastoralni praktikum vršio u župi sv. Marka ev. – Makarska.

Dino Prkut, sin Milana i Antonije r. Mihetić, rođen je 8. kolovoza 1994. godine u Bad Mergentheimu u Njemačkoj. Rodna župa mu je sv. Petra – konkatedrala (Split). Pastoralni praktikum vršio je u župi Gospe od Otoka – Solin. Vladimir Smoljo, sin Ivice i Mladenke r. Križan, rođen je 24. prosinca 1994. godine u Splitu. Iz župe je sv. Petra – Kaštel Novi, a pastoralni praktikum vršio je u župi Materinstva BDM – Brda (Split). Josip Ulić, sin pok. Zdravka i Mire r. Maretić, rođen je 19. veljače 1992. godine u Splitu. Rodom je iz župe Porođenja BDM – Tugare. Pastoralni praktikum vršio je u župi sv. Nikole – Metković. Ivan Zovko, sin Mate i Divne r. Perkušić, rođen je 16. ožujka 1994. godine u Splitu. Iz župe je sv. Spasa – Mejaši (Split), a pastoralni praktikum vršio je u župi sv. Josipa – Mertojak (Split).

Marko Đerek, sin Gordana i Natalije r. Šelenić, rođen je 29. 12. 1990. godine u Splitu. Rodna župa mu je sv. Križa – Veli Varoš (Split). Pastoralni praktikum vršio je u župi sv. Ante na Šubićevcu. Ivan Grubišić, sin pok. Ante i Anke r. Pavić, rođen je 8. 9. 1993. godine u Sinju. Iz župe je sv. Mihovila – Trilj, a pastoralni praktikum vršio je u Splitu u župi Gospe od Zdravlja. Kristian Radas, sin Ivana i Ane r. Bilušić, rođen je 2. 4. 1992. godine u Šibeniku, župa Našašće sv. Križa – Vodice. Pastoralni praktikum vršio je u župi sv. Ante u Kninu. Darijo Sinković, sin Žarka i Gordane r. Prodić, rođen je 1. 2. 1993. godine u Makarskoj, župa sv. Mihovila, Gradac na moru. Pastoralni praktikum vršio je u župi sv. Ilije u Metkoviću.

Nikola Grizelj, sin Marijana i Božice r. Ercegovac, rođen je 15. prosinca 1985. godine u Kijevu, župa sv. Mihovila. Pastoralni praktikum vršio je u svetištu Male Terezije u Rimu i u Remetama. Mihovil Žuljević-Mikas, sin Mate i Đurđice r. Serdahelji, rođen je 8. rujna 1993. godine u Splitu. Rodna župa mu je Uznesenja BDM Srijane – Dolac Donji, a pastoralni praktikum vršio je u župi Sv. Križa u Dubrovniku. Josip Dolić, sin Marijana i majke Mirne r. Jerčić, rođen je 13. svibnja 1980. godine u Koblenzu – Njemačka. Dolazi iz hrvatske katoličke misije Koblenz, a pastoralni praktikum vršio je u župi Bl. Augustina Kažotića u Zagrebu.

Izvor: smn.hr

Skip to content