Zajednica Susret i KoHOM predlažu Radnu skupinu za Smjernice za liječenje opijatskih ovisnosti

  • Written by:

U povodu Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama  koji se svake godine obilježava 26.lipnja,Humanitarna organizacija „Zajednica Susret“ i KoHOM, Koordinacija hrvatske obiteljske medicine organizirali su  Okrugli stol na temu  „Pristup liječenju ovisnika u ordinacijama obiteljske medicine“ u prostorijama Savjetovališta Humanitarne organizacije „Zajednica Susret“ u Zagrebu.

Sudionici Okruglog stola – predstavnici  obiteljske medicine, specijalisti psihijatri, predstavnici MUP-a, HZZO-a, Službe za suzbijanje zlouporabe droga pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, Gradskog ureda za zdravstvo,  predstavnici udruga koje se bave ovisnošću te bivši ovisnici zaključili su kako je hitno potrebno oformiti Radnu skupinu za doradu Smjernica za liječenje opijatske ovisnosti.

U razmjeni iskustava iz prakse također je zaključeno kako je veliki teret liječenja ovisnika upravo na obiteljskim liječnicima. Jedan od ključnih problema su  pravilne doze terapije, opasnosti  „overdose“, miješanja lijekova…. Obiteljskim liječnicima je veliko opterećenje terapija koju moraju „drobiti“ ovisnicima u ambulantama u kojima im ionako  prosječno dnevno prođe i stotinjak pacijenata. 

Imaju li autonomiju u dijeljenju terapije, kako se nose s opasnostima zlouporabe, mogu li se i kako zaštititi od fizičkih napada?

Samo su neki od problema na koja su ukazali na ovom Okruglom stolu koji će rezultirati prijedlogom formiranja Radne skupine za doradu smjernica za liječenje opijatske ovisnosti, a s tim će prijedlogom izaći i pred resorno ministarstvo.

Skip to content