Uništavanje hrvatskih arheoloških spomenika

Crtica o uništavanju hrvatskih arheoloških lokaliteta, spomenika i hrvatske povijesne baštine.

Žalosno je da Vlada RH, Ministarstvo kulture RH, HAZU, Ministarstvo obrazovanja, Matica hrvatska i drugi šute i da ne poduzimaju ništa. Velikosrpska politika svojata hrvatske prostore i uništava sve što pokazuje hrvatski identitet, hrvatsku povijest i kulturu. Evo nekoliko primjera kako velikosrbi uništavaju hrvatsku povijesnu baštinu.

Biskupija

Biskupija je starohrvatski arheološki lokalitet kojega velikosrbi uništavaju godinama. U Biskupiji su nađeni ostatci 5 starohrvatskih crkava. Velikosrbi su uništili arheološki lokalitet na Bukorovićevu podvornici, na lokalitetu starohrvatsk crkve sv. Trojice podigli su pravoslavnu crkvu i groblje tako da se lokalitet ne može istražiti i pokazati javnosti. Uništili su više putokaza.

Slika 2. Crkva sv. Trojice

Slika 3. Srušeni putokaz (Bukorovićeve podvornice)

Slika 4. Uništeni arheološki lokalitet (Bukorovićeve podvornice)

Slika 5. Uništeni putokaz za Lopušku glavicu

Tijekom Drugog svjetskog rata oštetili su crkvu svete Marije, koja je podignuta 1938. godine, a Gospinu kipu su odlomili glavu. Kipar Ivan Meštrović je u svojoj oporuci tražio restauraciju pa je ista napravljena 1966. Restaurirani su crkva, freska “Stolovanje kralja Zvonimira” i kip Gospe.

Tijekom Domovinskog rata velikosrbi su ponovno oštetili crkvu sv. Marije, hrvatski kralj Zvonimir i njegova vlada streljani su, izrešetani mecima iznad niše oltara Sv. Marije”.

Ako želite vidjeti gdje su bile starohrvatske crkve u Biskupiji morate biti uporni jer su putokazi uništeni.  Velikosrbi uništavaju sve što pokazuje postajanje hrvatske srednjovjekovne države i kasnije.

Bribirska glavica

Vandalizam na arheološkom lokalitetu iz 15 stoljeća pokazuje svu bijedu velikosrba. Na arheološkom lokalitetu oni su napravili groblje. Vandali su na jednom mjestu napravili grobnicu unutar arheološkog lokaliteta a pokrov je betonska ploča u obliku zvijezde petokrake! Tko im dozvoljava uništavanje arheološkog lokaliteta? Zašto Ministarstvo kulture i drugi ne rade svoj posao, ne štite povijesna i kulturna dobra RH?

Slika 6. Vandalizam na Bribirskoj glavici (1)

Slika 7. Vandalizam na Bribirskoj glavici (2)

Slika 8. Vandalizam na Bribirskoj glavici (3)

Crkva Sv. Spasa  (Cetina)

Okolo starohrvatske crkve velikosrbi su podigli groblje, i tako uništavaju starohrvatski povijesni lokalitet. Iza Drugog svjetskog rata Hrvatima su zabranili ukop i napravili nove grobnice!

Slika 9. Vandalizam na lokalitetu crkve sv. Spasa

Samostan benediktinki u Splitu

Samostan benediktinki je utemeljen u staroj jezgri Splita u 11. stoljeću. Odlukom srbijanskog kralja 1936. su ostatci benediktinskog samostana srušeni i počela je gradnja crkve sv. Sava. Zbog rata i drugih okolnosti zločinački poduhvat je ostao samo na prvoj etaži. Rušenjem samostana i gradnjom u staroj gradskoj jezgri Splita Srbi su htjeli „dokazati“ kako su oni tu „od pamtiveka“.

Slika 10. Spomen ploča na benediktinski samostan u Splitu

Slika 11. Maketa sv. Save kojega su velikosrbi htjeli graditi u staroj splitskoj jezgri

Udbina

Velikosrbi (četnici) su zapalili i srušili katoličku crkvu sv. Nikole na Udbini, crkvu sv. Marka Groba u Podudbini, sv. Augustina u Mutiliću te uništili rimokatoličko groblje na Koriji. Sve je to urađeno s ciljem brisanja hrvatskog identiteta.

Crkva sv. Nikole Biskupa na Udbini izgrađena je 1714., velikosrbi su je spalili  i razorili 1942. Na mjestu crkve su napravili hotel. Oko crkve i u crkvi su istražena 172 groba. Godine 1945. ubili (objesili) su nevinog katoličkog svećenika Matu Moguša. Ubili su ga iz mržnje! Hotel je srušen i danas su ostatci crkve sv. Nikola ugrađeni u vanjski oltar crkve Hrvatskih mučenika na Udbini.

U naselju Krbava bila je katedrala sv. Jakova Starijeg koja je bila sjedište Krbavske biskupije, osnovane 1185.  Dokument o posveti katedrale datira  iz 1431. (Vatikanski arhiv). Ostatci  crkve su bili pod zemljom  a o crkvi se nije smjelo ništa kazati za vrijeme Jugoslavije. Iz temelja krbavske katedrale izvađen je jedan kamen koji je poslužio kao kamen temeljac za crkvu Hrvatskih mučenika na Udbini.

Crkve sv. Marka Groba, na rubu Krbavskog polja, bila je izgrađena na temeljima nekadašnje crkve, nakon poraza Turaka. Crkvu je dao izgraditi Marko Mesić. Pored crkve je bilo groblje pa otud i ime crkve. Danas je pored ostataka crkve izgrađena kapelica u čast sv. Marka Groba. Kapelicu su izgradili (2000. godine) Udbinjani koji su bili prognani u Drugom svjetskom ratu.

Slika 12. Ostatci crkve sv. Marka Groba

Hrvatsko stanovništvo je pobijeno i prognano a njihova imovina je oduzeta i dana zločincima. Od 1942. godine do 1990. Udbina nije imala župnika niti je održavana katolička misa.

Dr. Marko Jukić; Slika 1. Crkva sv. Marije u Biskupiji; Slike: MJ

Skip to content