Molitva – Utorak, 23. srpnja

  • Written by:

Božja prisutnost
Svima nam je potrebno da se malo odmorimo od svakodnevnih događanja.
I znamo da je našemu tijelu potreban odmor.
Kada se približimo tebi, Gospodine, naše srce i um nalaze osvježenje,
naš duh je ponovno uzdignut.

Sloboda
Mnogi u ovomu trenutku trpe strahote rata.
Prigibam glavu u znak zahvalnosti za vlastitu slobodu
i molim za sve zatvorene i zarobljene.

Svjesnost
Kada osjetim toplinu sunca na licu,
svjestan sam tvoje prisutnosti u ovome svijetu.

Riječ Gospodnja
Iv 15,1-8
Isus reče okupljenima: “Ja sam istinski trs, a Otac moj – vinogradar. Svaku lozu na meni koja ne donosi roda on siječe, a svaku koja rod donosi čisti da više roda donese. Vi ste već očišćeni po riječi koju sam vam zborio. Ostanite u meni i ja u vama. Kao što loza ne može donijeti roda sama od sebe, ako ne ostane na trsu, tako ni vi ako ne ostanete u meni. Ja sam trs, vi loze. Tko ostaje u meni i ja u njemu, taj donosi mnogo roda. Uistinu, bez mene ne možete učiniti ništa. Ako tko ne ostane u meni, izbace ga kao lozu i usahne. Takve onda skupe i bace u oganj te gore. Ako ostanete u meni i riječi moje ako ostanu u vama, što god hoćete, ištite i bit će vam. Ovim se proslavlja Otac moj: da donosite mnogo roda i da budete moji učenici.”

Nekoliko misli o današnjem odlomku iz Svetog pisma:
Bog se brine za svoj narod – Izraela – poput pastira koji vodi svoje stado. Ili, uzmimo drugu usporedbu: Bog je kao vinogradar koji nježno obrađuje pravo vino – Izraela: nadgleda sve i prisutan je u krizama; čuva biljke zdravima čak i kada progoni odsjeku i čiste grane.
Kršćani se također nazivaju “članovi Kristova tijela”; u mističnom smo jedinstvu s njime – “dio čitavog Krista. Kao takvi – u izvornom jedinstvu s Kristom – mi ga danas u isto vrijeme predstavljamo svijetu i dajemo slavu Ocu. Nije onda ni čudo da nas je nagradio jamstvom: “Što god zaištete, dobit će te.”
Život svetice današnjega dana Brigite Švedske (zaštitnice Europe) jest primjer dubokog jedinstva s Kristom i djelovanja u svijetu – u braku, državničkim pitanjima, praktičnoj ljubavi (Caritas). Sve je ukorijenjeno u zauzetosti za Krista – a što je izviralo iz mistične molitve.

Razgovor
“Budni budite i bdijte.”
Tvoje su riječi upućene učenicima prije muke i smrti.
Znam, Gospodine, da ćeš ostati uz mene i
bdjeti nada mnom sve dane života moga.

Zaključak
Zahvaljujem ti, Gospodine, za svaki poticaj koji si mi darovao dok sam molio nad tekstom sv. Pisma.
Slava Ocu i Sinu i Duhu Svetomu.
Kako bijaše na početku, tako i sada i vazda
i u vijeke vjekova.

Izvor: prostorduha.hr

Skip to content