Molitva – Četvrtak, 25. srpnja

  • Written by:

Božja prisutnost
Svima nam je potrebno da se malo odmorimo od svakodnevnih događanja.
I znamo da je našemu tijelu potreban odmor.
Kada se približimo tebi, Gospodine, naše srce i um nalaze osvježenje,
naš duh je ponovno uzdignut.

Sloboda
Molit ću Boga da mi pomogne
da se oslobodim svojih tjeskoba i briga,
da mu se otvorim kroz ovo vrijeme molitve,
kako bih ga još više ljubio i služio mu.

Svjesnost
U prisutnosti Boga koji me voli
promatram sve što mi se dogodilo protekloga dana,
od ovog trenutka unatrag, korak po korak.
Prisjećam se svega što je bilo dobro i lijepo, i zahvaljujem na tome.
Uočavam i sjene i pitam se što mi govore; molim za iscjeljenje, hrabrost, oprost.

Riječ Gospodnja
Mt 20,20-28
U ono vrijeme pristupi Isusu mati sinova Zebedejevih. Zajedno sa sinovima, pade ničice da od njega nešto zaište. A on će joj: “Što želiš?” Kaže mu: “Reci da ova moja dva sina u tvome kraljevstvu sjednu uza te, jedan tebi zdesna, drugi slijeva.”

Isus odgovori: “Ne znate što ištete. Možete li piti čašu koju ću ja piti?” Kažu mu: “Možemo!” A on im reče: “Čašu ćete moju doduše piti, ali sjesti meni zdesna ili slijeva – to nisam ja vlastan dati, to je onih kojima je pripravio moj Otac.”

Kada su to čula ostala desetorica razgnjeve se na dva brata. Zato ih Isus dozva i reče: “Znate da vladari gospoduju svojim narodima i velikaši njihovi drže ih pod vlašću. Neće tako biti među vama! Naprotiv, tko hoće da među vama bude najveći, neka vam bude poslužitelj. I tko god hoće da među vama bude prvi, neka vam bude sluga.” “Tako i Sin Čovječji nije došao da bude služen, nego da služi i život svoj dade kao otkupninu za mnoge.”

Nekoliko misli o današnjem odlomku iz Svetog pisma:
Hoteći voljno prihvatiti smrt zbog svoje poruke, Isus je mogao prikazati ocu nebeskom u ime čovječanstva najsavršeniju žrtvu života; uoči svoje smrti je znao da će njegova patnja biti gorka “čaša”. Davanje vlastitog života, bilo je prikazanje samoga sebe kao “otkupnine” – najniže od svih službi, samoponiženje koje nas podsjeća na ropstvo.
Na ovoj razini služenja gradio je svoje kraljevstvo: netko tko se želi istaknuti u takvom kraljevstvu to mora činiti jedino dubokom velikodušnošću služenja.
Ivanova i Jakovljeva majka je “bolno požalila” u onome za što je pretpostavljala da bi bilo “promocija” u Isusovu kraljevstvu.
Isus koristi ovaj incident kao pouku za učenike. “Veličina” među sljedbenicima se ne mjeri nečijom moći vladanja nad nekim, nego suprotno – u želji da se stavi na službu drugima i tako osvoji nagradu.

Razgovor
Gospodine, ime si moje urezao u dlanove svojih ruku.
Čak ako me i drugi zaborave, ti nikada nećeš.

Zaključak
Zahvaljujem ti Gospodine što sam mogao provesti nekoliko trenutaka nasamo s tobom.
Slava Ocu i Sinu i Duhu Svetomu.
Kako bijaše na početku, tako i sada i vazda
i u vijeke vjekova.

Izvor: prostorduha.hr

Skip to content