DA SE NE ZABORAVI: Nakon četiri godine krenuo vlak iz Splita prema Kninu (15. kolovoza 1995.)

Slika 1. Razrušena kuća u Drnišu (Šibenik in)

Nakon četiri godine, 15. kolovoza 1995., krenuo je prvi vlak iz Splita prema Kninu. U tri vagona bilo je 300 prognanika  iz Ružića, Drniša, Potkonja i Knina.

Zločinački put Ratka Mladića započinje u Kninu 1991. godine, preko Kruševa, Kijeva, Vrlike, Drniša, Šibenika, Zadra, Nadina, Škabrnje, Saborskog, miniranja brane Peruća i drugih hrvatskih mjesta do pokolja u Srebrenici 1995. Treba napomenuti žalosnu činjenicu da Međunarodni sud pravde u Haagu nije optužio Ratka Mladića za zločine u Republici Hrvatskoj već samo za zločine u Bosni i Hercegovini. To je bio zločinački politički sud, a ne sud pravde!

Pri napadu na Kijevo, kojega su branili slabo naoružani policajci, na selo je palo 1.300 do 1.500 granata. Selo je Mladić napao s 30 tenkova i pješadijom. Stanovništvo se izvuklo preko Svilaje prema moru. Nakon osvajanja Kijeva selo je opljačkano i spaljeno. Nakon Kijeva okupirana je Vrlika. Silovit napad na Drniš započeo je 16. rujna 1991. godine poslije podne. Stanovništvo je napustilo Drniš i u noći sa 16. na 17. rujna kanjonom Čikole otišlo u četverogodišnje progonstvo. Sa svojih ognjišta protjerano je 17 tisuća stanovnika koji su s vrećicom u ruci napustili svoje domove. Bili su smješteni u hotelima, od Solarisa i Šibenika, preko Medene u Trogiru, Marjana, Zente, Duilova i Lava u Splitu do Sutjeske u Baškoj Vodi.

15. kolovoza 1995. prognanici iz Drniša, Knina, Ružića i drugih mjesta krenuli su u svoja mjesta gdje su našli opljačkane, razrušene i zapaljene domove. Nakon sanacije terena uslijedio je povratak i obnova.

15. kolovoz 1991. trideset i jedan hrvatski gardist i civil razmijenjeni je za 53 (pedeset tri) srpska terorista u Petrinji i Osijeku. Četvorica hrvatskih gardista oslobođena iz kninskog zatvora gdje su bili brutalno pretučeni i maltretirani.

15. kolovoza 1992., na praznik Velike Gospe, Slavonski Brod zasipan je granatama; u napadu je pet civila poginulo, a 9 ih je ranjeno.

Skip to content