DA SE NE ZABORAVI: 16. kolovoza 1993. otvoreni radovi na tunelu „Sveti Rok“

Slika 1. Južni ulaz u tunel Sveti Rok (MJ)

16. kolovoza 1993. predsjednik Tuđman simbolično je otvorio radove na tunelu„Sveti Rok“. Predsjedniku se žurilo povezati sjevernu i južnu Hrvatsku. Rat je, još je 25% hrvatskoga teritorija pod okupacijom, a vizionar dr. Franjo Tuđman „otvara radove“ (Na Maslenici postavlja kamen temeljac) na tunelu i time poručuje MI ĆEMO POVEZATI SJEVER I JUG HRVATSKE, MILOM ILI SILOM.

Mjesec dana prije, 18. srpnja 1993., sletio je u Zadarsku zračnu luku u Zemuniku, otvorio zračnu luku za promet, a nakon toga otvorio pontonski most na Maslenici. Bio je to važan događaj za prometno povezivanje južne i sjeverne Hrvatske te jedan od prvih koraka koji su vodili reintegraciji okupiranih hrvatskih područja. Zračna luka Zadar bila je okupirana od 17. rujna 1991. do 25. siječnja 1993. godine.

Franjo Tuđman podržao je baš sadašnju trasu autoceste. Računao je na bolje povezivanje Hrvatske iz strateških razloga. Splitske komunjare i orijunaši bili su za cestu tzv. Unskim koridorom. Komunjare i petokolonaši zahtijevali su da autocesta ide preko Knina. Ugovor o gradnji, s američkom tvrtkom, bio je potpisan pa se kasnije trasa nije mogla promijeniti. Bilo je pitanje hoće li autocesta ići dolinom Gacke ili rubno uz dolinu Gacke. Izabrana je bolja varijanta, rubna varijanta.

U jeku rata, okupacije hrvatske zemlje, neprijateljske međunarodne zajednice i pete kolone u Hrvatskoj postaviti kamen temeljac za tunel mogao je samo vizionar koji iznad svega voli svoju domovinu Hrvatsku. Kamen temeljac za tunel postavljen je na Maslenici, blizu nekadašnjeg motela. Južna strana budućeg ulaza u tunel, ispod Tulovih greda, bila je prva crta bojišnice, a sjeverna strana bila je okupirana. Sama gradnja prvih usjeka počela je u listopadu 1996., a proboj prve cijevi započeo je četiri mjeseca kasnije. Kroz probijeni tunel Sveti Rok prvi se provezao predsjednik Franjo Tuđman, u automobilu iz Like u Dalmaciju, 16. listopada 1999. oko 10.20 sati. Na svečanosti u Marunama predsjednik dr. Franjo Tuđman je rekao:

„Početak radova bio je jedini put da hrvatskom čovjeku otvorimo perspektivu i osiguramo razvoj, koji tu perspektivu neće dovesti u pitanje. Malo je bilo onih koji su bili uvjereni da ćemo u tome uspjeti. Ali, ja sam vjerovao u običnog hrvatskog čovjeka koji je imao svijest i snagu ostvariti ono što nismo stoljećima mogli. Austro-Ugarskoj nije bilo u interesu povezivanje hrvatskih krajeva, a u bivšoj Jugoslaviji sve su činili da spriječe povezivanje. Danas smo uzeli sudbinu u svoje ruke i znamo da možemo ostvariti teritorijalno jedinstvo Hrvatske.”

Četiri godine kasnije tunel je dovršen i pušten u promet (2003.), a druga cijev puštena je u promet 30. svibnja 2009. godine.

Imali smo Predsjednika domoljuba i vizionara!

Skip to content