HRVATSKA BAŠTINA – Nikola Jurišić

Plemić Nikola Jurišić (oko 1490. – 1545.), potječe iz senjske plemićke obitelji. Odabrao je vojni poziv i postao vojskovođa i diplomat. Bio je glavni zapovjednik vojske u Hrvatskoj koja se nalazila pod vlašću Habsburgovaca. Godine 1527. organizira je obranu Bihaća od Osmanlija a proslavio se obranom Kisega 1532. kada je sa 700 vojnika zaustavio Osmanlije na putu prema Beču. Poznata je njegove poruke Ferdinardu I:

“Ja sam se usudio braniti ovaj maleni i slabi grad protiv turske sile, ne zato što se nadam da ću ga spasiti, nego samo da koji časak neprijatelja zabavim i tako kršćanskim vladarima pribavim vremena da se priprave za otpor. Samo zato izložio sam se najvećoj smrtnoj pogibelji.”

God. 1530. u Carigradu je, kao izaslanik kralja Ferdinanda, pred sultanom Sulejmanom II. Veličanstvenim održao govor na hrvatskom jeziku.

Za zasluge je dobio vlast nad Kisegom (Mađarska) i naslov baruna.

  1. imenovan je vrhovnim zapovjednikom vojske u Hrvatskoj i Austriji te namjesnikom u Kranjskoj. Pred kraj života bio je vojni savjetnik u Beču.

U samom centru Zagreba imenovana je ulica po Nikoli Jurišiću, a na Zrinjevcu je spomen bista.  Mađari su po Nikoli Jurišiću nazvali dvorac i trg u Kisegu.

Nažalost, drugi narodi više slave naše vojskovođe nego mi Hrvati.

 

Slika 1.  Dvorac Jurišić u Kisegu (wikipedija)

 

Mi Hrvati, od stoljeća sedmoga (crtice)…

 

Skip to content