Sveta Rozalija

  • Written by:

Današnja zaštitnica je sveta Rozalija (Rosalia), koju Talijani od milja nazivaju i „La Santuzza“, „Mala svetica“. Rodila se kao normanska plemićka kći u obitelji Sinibaldi oko 1130. u sicilijanskoj metropoli Palermu.

U Rimskom martirologiju piše da vuče lozu „od kraljevske krvi Karla Velikoga“. Neko vrijeme boravila je na dvoru kraljice Margarete, a zatim je stupila u red augustinki. Vođena željom za pustinjačkim životom, povukla se u spilju na Monte Pellegrinu kraj Palerma, vođena od dvojice anđela. Tamo je provodila strogi pokornički život i na tom mjestu podignuta je kapela u njezinu čast. Preminula je na današnji dan, 4. rujna 1166, a relikvije joj se nalaze u palermskoj katedrali.

Pripisana su joj mnoga čuda, među njima spašavanje Palerma od strašne kuge 1624. Svetom ju je proglasio 1630. papa Urban VIII. Zaštitnica je Palerma, Sicilije i biologa evolucionista, a posvećena su joj mnoga naselja, župe, crkve i kapele diljem svijeta i hrvatskih krajeva (Meksiko, Venezuela, Kolumbija, Ivanovac kod Antunovca, Đurđevac, Temerin u Bačkoj, Banatski Dvor kod Žitišta). Hrvatski pjesnik, Požežanin, isusovac Antun Kanižlić (1699-1777) napisao je baroknu religioznu poemu „Sveta Rožalija, panormitanska divica” (Beč, 1780), stihovanu pripovijest o svetoj Rozaliji. Sretan imendan želimo svim našim Rozalijama i Rozama!

Izvor: zupajastrebarsko.hr

Skip to content