Molitva – Srijeda, 4. rujna

  • Written by:

Božja prisutnost
A sada svoje misli uzdižem k tebi Gospodine.
Ostavljam po strani sve svoje brige i zanimacije
i tražim odmor i okrepu u tvojoj blizini.

Sloboda
Molim za milost vjere
u sve ono što bih mogao biti i učiniti
kada bih se samo predao Bogu, onome koji sve stvara iz ljubavi,
da me nastavi stvarati, voditi i oblikovati.

Svjesnost
Daj, Gospodine, da uvijek budem svjestan i zahvalan
za sva dobročinstva koja si mi udijelio.
Neka taj blagoslov uvijek dijelim s drugima.

Riječ Gospodnja
Lk 4,38-44
U ono vrijeme usta Isus iz sinagoge i uđe u kuću Šimunovu. A Šimunovu je punicu mučila velika ognjica. I zamole ga za nju. On se nadvi nad nju, zaprijeti ognjici i ona je pusti. I odmah ustade i posluživaše im.

O zalazu sunca svi koji su imali bolesnike od raznih bolesti dovedoše ih k njemu. A on bi na svakoga od njih stavljao ruke i ozdravljao ih. A iz mnogih su izlazili i zlodusi vičući: “Ti si Sin Božji!” On im se prijetio i nije im dao govoriti jer su znali da je on Krist.

Kad osvanu dan, iziđe i pođe na samotno mjesto. I mnoštvo ga tražilo. Dođoše k njemu i zadržavahu ga da ne ode od njih. A on im reče: “I drugim gradovima treba da navješćujem evanđelje o kraljevstvu Božjem. Jer za to sam poslan.” I naučavaše po sinagogama judejskim.

Nekoliko misli o današnjem odlomku iz Svetog pisma:
Papa Franjo izaziva našu tendenciju da evangelizaciju gledamo kao opasni otrov radije nego li radosni odgovor na Božju ljubav: “U vrijeme kad najviše trebamo misijski dinamizam koji će donijeti sol i svjetlo svijetu mnogi laici strahuju da će morati preuzeti neki apostolski posao i traže načina da izbjegnu bilo kakvu odgovornost koja im može oduzeti slobodno vrijeme. Npr. postalo je vrlo teško naći osposobljene katehete koji će biti voljni ustrajati u ovom radu nekoliko godina.” – Evangelii Gaudium, br. 81
Nešto slično se događa i svećenicima koji su opsjednuti zaštitom svoga slobodnoga vremena. To je povezano s činjenicom da ljudi osjećaju pretjeranu potrebu da upravljaju osobnom slobodom misleći kako je evangelizacija opasni otrov. Radije bi trebali misliti kako se radi o radosnom odgovoru na Božju ljubav koja nas sve formira za poslanje te čini ispunjenima i plodnima. Treba reći ne sebičnim i duhovnim lijenčinama!

Razgovor
Tvoje me riječi, Gospodine, uče kako trebam moliti.
Divna molitva Oče naš
sadrži sve što želim reći.

Zaključak
Zahvaljujem ti, Gospodine, za svaki poticaj koji si mi darovao dok sam molio nad tekstom sv. Pisma.
Slava Ocu i Sinu i Duhu Svetomu.
Kako bijaše na početku, tako i sada i vazda
i u vijeke vjekova.

Izvor: prostorduha.hr

Skip to content