DA SE NE ZABORAVI: Obrana Hrvatske Kostajnice, 17. srpnja – 14. rujna 1991.

Slika 1. Spomenik braniteljima u Hrvatskoj Kostajnici (MJ)

17. srpnja 1991. godine s brda Čukur, brdo iznad Hrvatske Kostajnice, četnici po prvi put napadaju snage MUP-a u Hrvatskoj Kostajnici.

 

25. srpnja 1991. prekinuta je željeznička veza H. Kostajnice s ostatkom Hrvatske. Željeznička pruga bila je oštećena i minirana. To su bile pripreme za napad na H. Kostajnicu.

 

26. srpnja 1991. pobunjeni su Srbi, četnici i JNA napali policijsku postaju u Glini te zarobili i masakrirali hrvatske civile u Kuljanima, napale hrvatske policajce u Zamočama i počinili masakr nad njima te napali Kozibrod, Zamlaću i Strugu.

 

27. srpnja 1991. velikosrpske snage iz Dvora na Uni napale su obližnja hrvatska sela u Pounju, Strugu i Zamlaču. U Strugi četnici masakrirali petoricu zarobljenih, ranjenih pripadnika MUP-a. Toga dana je zbjeg Hrvata iz Pounja. Poslije zločina četnika u Pounje ulaze jedinice JNA.

 30. srpnja 1991. dva bojna zrakoplova okupatorske JNA raketirala su i bombardirala H. Kostajnicu. Pogođena je i uništena nova zgrada škole, zgrada doma zdravlja i nekoliko stambenih zgrada. Poginuo je jedan policajac, a dvojica su ranjena.

 

31. srpnja 1991. snage MUP-a RH, u za sada još nedovoljno rasvijetljenim okolnostima, povlače se prvi put iz Hrvatske Kostajnice, a s njima i skoro svi stanovnici grada.

 

22. kolovoza 1991. pobunjeni Srbi napali H. Kostajnicu i njene branitelje minobacačkom i topničkom paljbom iz pravca Bosanske Kostajnice, s područja BiH.

 

25. kolovoza 1991. hrvatski je predsjednik dr Franjo Tuđman posjetio Banovinu. Sa suradnicima obišao je sisačko-banijsku bojišnicu: prvu crtu bojišnice Pecki kod Petrinje, grad Petrinju i Sisak te Hrvatsku Kostajnicu. Iscrpno izvješće o stanju na prvoj crti bojišnice Predsjedniku su podnijeli organizatori otpora na Banovini, Đuro Brodarac i Ivan Bobetko.

 

12. -13. rujna 1991. pobunjeni Srbi, JNA i četnici ulaze u Hrvatsku Kostajnicu.

 

14. rujna 1991. četnici su u potpunosti okupirali Hrvatsku Kostajnicu. Oko 300 branitelja Hrvatske Kostajnice predalo se jedinicama TO Bosanske Kostajnice. Odvedeni su u logor Manjača kod Banja Luke. Jedan dio branitelja probio se kroz neprijateljski obruč. Upitno je zašto je došlo do brzog pada Hrvatske Kostajnice. Mogući razlog je djelovanje pete kolone u hrvatskim redovima (MUP?).

Sredinom listopada 1991. godine, 2 pripadnika specijalne jedinice milicije pobunjenih Srba ubili su 5 zarobljenih pričuvnih policajaca i 2 civila iz Hrvatske Kostajnice.

Skip to content