DA SE NE ZABORAVI: Pokolj u Širokoj Kuli kod Gospića, 13. listopada 1991.

Slika 1. Spomenik u Širokoj Kuli (likaplus.hr)

Široka Kula nalazi se 11 km od Gospića i 3 km od Ličkog Osika.

Pokolj Hrvata u Širokoj Kuli izvršili su maskirani lokalni Srbi (pobunjenici-četnici) 13. listopada 1991. godine kada su ubili 8 Hrvata, a slijedećih dana još 33 osobe. Među njima je i djevojčica Verica Nikšić od 13 godina, 17-godišnji dječak, cijela peteročlana obitelj te mnoštvo starijih osoba. U Širokoj Kuli i okolnim selima ubijeno je 30 Hrvata i 4 Srbina, a u selu Bukovcu ubijeno je 7 Hrvata. Žrtve su prije pokolja mučili, vukli ih konjima po mjesnim puteljcima, brojne su ljude spalili, kao i sve hrvatske kuće.

 U Širokoj Kuli samo je trećina stanovnika bila hrvatske nacionalnosti. Srbi su htjeli etnički čistu Veliku Srbiju pa su ubijali i protjerivali nesrbe. Nakon proglašenja neovisnosti JNA je svim Srbima u Širokoj Kuli podijelila automatsko i poluautomatsko oružje. Pobunjeni Srbi nisu dopustili Hrvatima u Širokoj Kuli da napuste mjesto, ograničavali su im kretanje i uznemiravali pucanjem iznad njihovih kuća. Praktično, Hrvatima je uveden „policijski sat“.

Maskirani lokalni Srbi prisilno su zatvorili mjesne Hrvate u dvije kuće (kojima su vlasnici bili Hrvati) te ih potom zapalili (granatama, tromblonima). Najmlađa žrtva je bila djevojka od samo trinaest godina. Ostaci žrtava toga zločina pronađeni su u okolnim jamama, ponajviše u Golubnjači I. i II. Ostatke 16 osoba još nije pronađeno.

Za zločin nitko nije odgovarao. Preciznije, oni koji su bili osuđeni u odsutnosti, naknadno su oslobođeni svake odgovornosti.

U spomen na žrtve podignut je spomenik „Portal hrvatske povijesti“, rad akademskog kipara Petra Dolića.

Široka Kula, Vukšić, Urije, Ostrvice i Lički Osik imali su 164. žrtve u Domovinskome ratu, uglavnom su to bili civili. Nestalima se smatra 18 osoba.

Poznati dezinformator, četnik Savo Štrbac (bivši ministar u vladi pobunjenih Srba), imena je članova mučki ubijene (od strane Srba) srpske obitelji i njihove majke Hrvatice, stavio na svoj „popis Srba koje su ubile hrvatske snage“.

Skip to content