Izložba Vukovar, Škabrnja, Split 1991.

Muzej Domovinskog rata u Splitu priredio je Izložbu Vukovar, Škabrnja, Split 1991. u atriju zgrade Gradske uprave grada Splita.

Izložbom su obuhvaćena tri krvava događaja Domovinskog rata koja su se zbila u studenom 1991. godine. U studenome Vukovar su okupirale snage agresorske vojske koje su s lokalnim četnicima i četnicima iz Srbije počinili niz zločina. Izloženo je oružje branitelja, bojler-bomba i fotografije iz Vukovara.

U Škabrnji su u studenome 1991. Jugoslavenska armija i paravojne četničke postrojbe počinile pokolj civilnog stanovništva, uništili stambene, gospodarske i vjerske objekte. Izložen je oskvrnuti kip Bogorodice s djetetom (simbol stradanja Škabrnje) i sjekira kojom su četnici oskvrnuli kip.

 

U jutro 15. studenoga 1991. su Jugoslavenska ratna mornarica i postrojbe iz vojarni na kopnu napale Split.  Izloženi su predmeti i slike o napadu na grad, a može se poslušati i orginalna snimaka razgovora pripadnika Jugoslavenske ratne mornarice u kojem izdaju zapovijedi o uništenju Splita.

Posebni gosti na otvaranju izložbe bili su heroji obrane Vukovara Ivan Anđelić-Doktor i Ivica Arbanas koji su osvježili sjećanja na obranu i žrtvu Vukovara. Ivan Anđelić-Doktor je opisao kako su tekle pripreme za obranu Vukovara i naglasio veliku ulogu Tomislava Merčepa koji je postavio temelje obrane. Opisao je tijek događaja do okupacije Vukovara. Ivica Arbanas je opisao kako je s 22 godine jedno vrijeme zapovijedao obranom Vukovara a kasnije vodio obranu Sajmišta, dijela grada koje je bilo najzahtjevnije za obranu. Gospodin Ivica Arbanas je naglasio da je tromjesečna obrana Vukovara omogućila da se organizira obrana i da su obrambene snage Hrvatske od početka napada na Vukovar do sloma obrane formirale 60 brigada (kada je počela agresija na Vukovar bilo je 12 brigada na teritoriju Republike Hrvatske).

U svojim izlaganjima heroji obrane Vukovara naglasili su da postoji jedna istina o obrani i žrtvi Vukovara i da oni žele da se istina zna.

Autor ovih redaka je slobodan napisati svoje mišljenje (temeljem svjedočanstava) o optužbama da je Vukovar izdan. Vukovar nije izdan, moglo se napraviti više ali 1991. godine Hrvatska nije imala vojne potencijale za oslobađanje Vukovara a ako se zna vojna situacija na Banovini, u dolini Neretve, u zaleđu Zadra, u Hrvatskoj Posavini  jasno je da nije bilo načina da se spriječi slom obrane Vukovara. Mnogi zaboravljaju gdje je, tijekom opsade Vukovara, bio Banjalučki korpus i kakva je situacija bila u Zapadnoj Slavoniji.

Tezu da je Vukovar izdan plasirala je peta kolona u Hrvatskoj koja je imala svoje zastupnike u vrhu vlasti i svim državnim strukturama.

Izložbom se osvježava sijećanje na ratnu 1991., na heroje obrane Vukovara, Škabrnje i Splita.

NIKADA  NE  ZABORAVITI  HEROJE DOMOVINSKOG  RATA!

Skip to content