Don Mladen Parlov na misi za sve poginule u Domovinskom ratu: Hrvatska država je neprocjenjivo blago

  • Written by:

Na 28. obljetnicu stradanja u Domovinskom ratu u „Tjednu sjećanja na Vukovar i Škabrnju“ u organizaciji Hrvatske udruge Benedikt u Kapeli samostana Školskih sestara franjevki na Lovretu u Splitu, u ponedjeljak 18. prosinca, misu za sve poginule u Domovinskom ratu predvodio je prof. dr. sc. don Mladen Parlov, dekan splitskoga KBF-a.

U homiliji je istaknuo: „Možda nije sve u državi Hrvatskoj onako kako bismo željeli, ali je na nama živima da je gradimo. Trebamo je graditi čestitim i poštenim radom, da drugi raste od darova koje ima. Hrvatska država je neprocjenjivo blago i treba je čuvati, valja je cijeniti, to je čin ljubavi jer bez slobode se ne može živjeti, da bismo mogli slobodno disati, trebamo biti zahvalni našim čestitim i poštenim braniteljima. Za njih treba moliti, svijeće paliti, Bogu ih prikazivati”.

„Tjedan sjećanja na Vukovar i Škabrnju“ tradicionalna je kulturno-društvena smotra koja svojim programskim sadržajem čuva sjećanja na njihovu žrtvu i ulogu tijekom velikosrpske agresije u Domovinskom ratu. Tijekom ovogodišnjega Tjedna, koji priređuje osmu godinu u nizu Hrvatska udruga Benedikt, program se održavao od 11. do 18. prosinca u Splitu, Vukovaru, Škabrnji, Kaštelima, Makarskoj, Trilju, Dicmu, Cisti Velikoj, Strožancu, Đakovu, pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda.

U sklopu „Tjedna“ prikazana je monodrama „Skupljanje kostiju“, održana je večer domoljubne poezije „Vukovaru – Škabrnji Hrvatski Memento Poetika“, prikazani su dokumentarni filmovi „3069“, „Srce Vukovara“, „Magistrala ratnog zločina“ „Glavu dole, ruke na leđa“ te održano više predavanja: „Škabrnja u Domovinskom ratu“ doc. dr. sc. Ivana Matijevića, „Dicmo u II. svjetskom ratu i poraću“, prof. dr. sc. don Josipa Dukića, predavanje i izložba „Vukovarske škole u slici i riječi“ prof. Lidije Miletić i prof. Petra Elez te predavanje „Ukradeno djetinjstvo – djeca ubijena u Domovinskom ratu“ u kojem je sudjelovala doc. dr. sc. Vlatka Vukelić. U Gradskoj upravi u Banovini otvorena je izložba „Vukovar Škabrnja Split 1991.“. Održana je i studensko glazbeno-scenska večer „Hrvatska je riječ koju naučih od majke“ i predstavljena je knjiga ratnih priča „Veslo“ autorice dr. Zdenke Čorkalo.

Članovi Udruge hodočastili su u Vukovar, gdje su 16. studenoga posjetili Opću bolnica Vukovar, Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata, Spomen dom Ovčaru, Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar, Franjevački samostan i crkvu Sv. Filipa i Jakova i Aljmašu te u Đakovu Spomen-muzej Josipa Jurja Strossmayera.

U ponedjeljak 18. studenoga hodočastili su u Škabrnju, gdje su sudjelovali u programu sjećanja 28. obljetnice stradanja u Domovinskom ratu. Paljenjem svijeća u Vukovarskoj ulici u Splitu pod nazivom „ I u Splitu Vukovar svijetli“ svečano je završen osmi „Tjedan sjećanja na Vukovar i Škabrnju“.

MISIJA / SMN – IKA

Skip to content