Renata Dobrić iz Kaštel Sućurca dobila nagradu ‘Stjepan Kranjčić’ u žanru duhovne monodrame

  • Written by:

U velikoj dvorani Hrvatskoga doma u Križevcima u subotu 7. prosinca 2019. održana je završna svečanost 11. Susreta hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić“ na kojoj su, nakon što je prethodno proveden natječaj, dodijeljene nagrade, više je književnih radova javno izvedeno te je predstavljen zbornik najuspjelijih radova „Put u Srce“. 

Riječ je o jedinom nacionalnom književnom natječaju i susretu za književnost protkanu kršćanskim vrednotama u kratkim književnim žanrovima: poeziji, kratkoj priči, putopisu, eseju i monodrami.

U žanru poezije prva je nagrada dodijeljena Dragi Čondriću iz Splita za pjesmu „Radost uskrsnog jutra“, druga nagrada Danijeli Zagorec iz Križevaca za pjesmu „Misterij“, a treća nagrada Anđelu Begonji iz Privlake za pjesmu „Sreća“. Pokrovitelj te nagrade bila je Hrvatska kapucinska provincija, a nagrade je uručio provincijal fra Jure Šarčević.

U žanru kratke priče prva je nagrada pripala Živki Kancijanić iz Vodnjana za priču „Kažuni od sreće“, druga nagrada Nataliji Bajer iz Lukača za priču „Odlazak“, a treća nagrada Ljiljani Matković iz Zagreba za priču „Križevačka legenda“. Pokrovitelj te nagrade bio je „Glas Koncila“ koji je i nakladnik zbornika, a nagrade je dodijelio glavni urednik i v. d. direktora mons. Ivan Miklenić. 

U žanru putopisa prva je nagrada uručena Vjekoslavi Jurdani iz Lovrana za putopis „Put u Srce sreće“, druga nagrada dodijeljena je Biserki Goleš Glasnović iz Zagreba za putopis „Putovati u Lavov i vratiti se iz Lviva“, a treća nagrada Zdenki Maltar iz Novog Marofa za priču „Nedjeljna šetnja, Šmihel nad Laškim i kameni anđeli“. Nagrade je u ime pokrovitelja „Veritasa – Glasnika sv. Antuna Padovanskoga“ uručio glavni urednik fra Vladimir Vidović. 

U žanru eseja prva je nagrada pripala Ružici Martinović-Vlahović iz Slavonskog Broda za esej „Beatitudo et felictas“, druga nagrada dodijeljena je Nikoli Dominisu iz Postira za esej „Odnos sreće i siromaštva u duhovnom pogledu sv. Franje Asiškoga“, a treća nagrada Nevenu Drozdeku iz Zagreba za esej „Jedino Bog dostaje“. Pokrovitelj te nagrade bilo je Nacionalno svetište sv. Josipa iz Karlovca, a nagrade je dodijelio rektor svetišta mons. Antun Sente ml. Tom je prigodom rektor Sente domaćinima darovao sliku s likom Stjepana Kranjčića akademskog slikara Ivana Ivice Marekovića iz Siska.

U žanru monodrame dodijeljena je samo prva nagrada, i to Renati Dobrić iz Kaštel Sućurca za monodramu „Radi i moli i u Boga se uzdaj“. Pokrovitelj te nagrade bila je Hrvatska dominikanska provincija, a nagrade je uručio fr. Mihovil Žuljević Mikas. 

Predstavnici pokrovitelja dodijelili su 1500 kuna prvonagrađenom autoru, 1000 kuna drugonagrađenom i 500 kuna trećenagrađenom autoru te po jedno svoje književno izdanje. Nagrađeni su autori u svoje domove ponijeli i izdanja organizatora natječaja i književnoga susreta Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“, Grada Križevaca te križevačkih župa sv. Ane te Blažene Djevice Marije Žalosne i sv. Marka Križevčanina. 

Uime domaćina nagrađenima su čestitali zamjenik križevačkoga gradonačelnika Danijel Šaško, križevački župnici Stjepan Soviček i Dražen Hladuvka i dopredsjednik Udruge „Dr. Stjepan Kranjčić“ Željko Štubelj. Književni susret održan je i uz potporu Ministarstva kulture RH, Gradske skupštine Grada Zagreba, Pučkog otvorenog učilišta Križevci, Radnika d. d., KTC-a d. d. i Zadruge Žumbar.

Sama svečanost započela je u popodnevnim satima primanjem autora i sudionika u maloj dvorani Hrvatskoga doma. Okupljene je uime domaćina pozdravila predsjednica Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“ dr. sc. Tanja Baran, a predsjednik stručnog ocjenjivačkog suda prof. dr. Vladimir Lončarević govorio je o vrsnoći radova prispjelih na natječaj koji je bio posvećen sreći te predstavio zbornik izabranih radova „Put u Srce“. 

Uslijedilo je misno slavlje u župnoj crkvi sv. Ane koje je, uz koncelebraciju desetorice svećenika te uz pjevanje župnoga zbora, dva dana nakon 101. obljetnice rođenja dr. Stjepana Kranjčića po kojemu Susret nosi ime, predvodio glavni urednik i v. d. direktora Glasa Koncila mons. Ivan Miklenić. 

U propovijedi je podsjetio da se Kranjčić, uz ostalo, u svojem relativnom kratkom životu okušao i u duhovnom književnom stvaralaštvu koje je gotovo pola stoljeća bilo sakriveno i nepoznato pa je onda, srećom ipak otkriveno, postalao nadahnuće za održavanje nacionalnog natječaja i susreta za književnost kršćanske inspiracije. Okupljenim književnicima iz cijele Lijepe naše mons. Miklenić je poručio: 

„Svjesni ste da je vaš napor u našoj javnosti apsolutno podcijenjen, da je glavna struja javnoga mnijenja u Hrvatskoj na području sveopće kulture odavno ateizirana i ideologizirana te potiskuje sve što nosi kršćanske vrijednosti ili kršćanski, osobito katolički predznak. To stanje svi stvaratelji hrvatske duhovne književnosti trebali bi prepoznati kao golemi izazov za stvaranje još boljih djela, djela koja će svojom umjetničkom snagom još bolje omogućavati da kroz njih progovara Duh Sveti, smisao objavljene Božje riječi – jer to ne može ostati besplodno niti marginalizirano. Hrvatsko društvo na svim područjima, pa i u kulturi, može biti bitno bolje, ako svi mi katolički vjernici budemo bolji sijači i njegovatelji dobroga sjemena.“ 

Mons. Miklenić je u propovijedi pročitao i aktualizirao više Kranjčićevih književnih ulomaka i zaključio da Hrvatska, bez Kranjčićeva nadahnuća, ovaj natječaj i susret danas ne bi imala. 

Nakon mise održan je književni susret na kojem su dodijeljene nagrade, a više je radova javno izvedeno u interpretaciji dramskih umjetnika Helene Buljan i Dubravka Sidora. U glazbenom dijelu programa nastupila je kantautorica popularne duhovne glazbe Tamara Perc, a kroz svečanost je vodila predsjednica Udruge „Dr. Stjepan Kranjčić“ Tanja Baran. 

Nakon natječaja koji je bio otvoren od 15. svibnja do 15. kolovoza 2019., stručni ocjenjivački sud u kojem su bili prof. dr. sc. Vladimir Lončarević, prof. dr. Sanja Nikčević i Zdravko Gavran, prof., sve je radove, bez znanja o identitetu autora, pročitao i odlučio koji će radovi biti nagrađeni, koji javno izvedeni, a koji objavljeni u zborniku. 

Na natječaj se javilo 142 autora iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Njemačke s ukupno 207 književnih radova (116 pjesama, 49 kratkih priča, 16 putopisa, 17 eseja i 9 monodrama). Od pristiglih radova, 37 je radova (20 pjesama, 6 kratkih priča, 6 putopisa, 4 eseja i 1 monodrama) objavljeno u zborniku, a 13 je radova nagrađeno.

Izvor: MISIJA / IKA

Skip to content