Prijem u Županiji za dobrovoljne darivatelje krvi i vodstvo Crvenog križa

  • Written by:

U predblagdansko vrijeme, vrijeme Došašća, splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban svake godine okupi jubilarne darivatelje krvi kako bi im zahvalio na njihovoj požrtvovnosti i humanosti.

Oni koji su krv darivali od 125 do 100 puta, budu i posebno nagrađeni. Među ovogodišnjim jubilarcima je i Izudin Husičić iz Makarske. 64. su mu godine. Zaposlen je kao zidar u Pogonu za komunalnu djelatnost Grada Makraske. Krv je darivao 125 puta. Prvi puta u vojsci, 1975. godine.

Izudin Husičić je sa svojih 125 darivanja rekorder, a samo je jedan od desetorice stanovnika Splitsko-dalmatinske županije koji su krv darivali 100 i više puta. Jubilarni darovatelji u ovoj županiji posebno su cijenjeni i darivani.

Splitsko-dalmatinska županija prošle je godine sa 17.200 prikupljenih doza krvi bila hrvatskim rekorderom. Usporedbe radi, Grad Zagreb je lani prikupio svega 8.500 doza.

Do kraja ove godine splitsko-dalmatinski Crveni križ pred sebe je stavio cilj od 24.000 doza i vjerojatno će ga i ostvariti te se svoje članove ponovno zlatnim slovima upisati među najhumanije Hrvate. Zanimljivosti radi, ističemo kako s područja Splitsko-dalmatinske županije najviše darivatelja živi na otoku Braču. Bračani su, naime prema broju stanovnika, četvrti u Hrvatskoj po količini darivane krvi. 

Izvor: dalmacija.hr

Skip to content