Sveti Josip Manyanet

  • Written by:

Današnji sveti zaštitnik je katalonski svećenik Josip (Josep) Manyanet i Vives, apostol Svete Obitelji. Rodio se 7. siječnja 1833. u katalonskom gradu Trempu kao dijete brojne i pobožne obitelji, a majka ga je u petoj godini posvetila Djevici Mariji.

Školovao se kod redovnika pijarista u Barbastru i u sjemeništima u Lleidi i Urgellu. Za svećenika je zaređen 1859., a djelovao je kao privatni tajnik urgellskog biskupa, sjemenišni knjižničar i tajnik za pastoralne vizitacije. Osnovao je 1864. Kongregaciju Sinova Svete Obitelji, a 1874. misionarke Kćeri Svete Obitelji iz Nazareta. Oba reda su posvećena služenju kršćanskim obiteljima, poučavanju i duhovnom radu po župama, a danas djeluju u Europi, Africi, Sjevernoj i Južnoj Americi.

Osnivao je škole i duhovne centre u mnogim španjolskim gradovima. Pisao je knjige, brošure i pisma kojima je poticao pobožnost prema Svetoj Obitelji i duhovnu formaciju članova svojih kongregacija. Potpomagao je obitelji u nevolji, osnovao časopis “Sveta Obitelj” i potaknuo izgradnju crkve Svete Obitelji u Barceloni, remek-djela arhitekta, Sluge Božjeg, Antonija Gaudija. Svoju dugogodišnju bolest i otvorene rane nazivao je “Božjim milostima”. Preminuo je na današnji dan, 17. prosinca 1901. u svojoj školi “Jesús, María y José” u Barceloni. Papa Ivan Pavao II. proglasio ga je blaženim 1984., a svetim 2004.

Izvor: zupajastrebarsko.hr

Skip to content