Vrije u Kijevu: policija poručila da ima pravo na uporabu vatrenog oružja

Sukobi i nemiri nastavljaju se u glavnom gradu Ukrajine nakon što je prije dva dana došlo do eskalacije konflikta između policije i prosvjednika, kad su radikalne skupine napale policiju tijekom masovnih demonstracija protiv novog zakona kojim se zabranjuju prosvjedi u centru grada.

Prema posljednjim informacijama policija je krenula u ofenzivu s ciljem uklanjanja prosvjednika s ulica. Podsjetimo, do sada su policijski kordoni samo štitili vladine zgrade i zgradu parlamenta. Snage sigurnosti su upotrijebile gumene metke dok su prosvjednici uzvratili kamenjem i molotovljevim koktelima.

Interventna policija napreduje u ulici Hruševski, koja se nalazi uz vladinu četvrt gdje se nalaze ključne vladine zgrade. “Upravo smo vidjeli kako policija odbacuje prosvjednike s ove lokacije nakon što su istu okupirali zadnjih 24 sata”, rekao je jedan reporter u Kijevu.

U isto vrijeme na Trgu Nezavisnosti (Maidan), glavnom okupljalištu pro-EU prosvjednika, počele su stizati nove skupine muškaraca s bejzbolskim palicama, lancima i drugim predmetima.

Jedan od lidera opozicije, Vitalij Kličko, rekao je kako nasilje treba izbjeći te tvrdi kako su ovi grubijani zapravo vladin plan za stvaranje kaosa. Njegova analiza situacije nema pretjerano uporišta u stvarnosti pošto su se radikalni desničarski elementi počeli okupljati oko pro-EU demonstracija još od samog početka, a isti definitivno nisu na strani ukrajinske vlade i predsjednika Janukoviča. Naravno, Kličko ne može otvoreno priznati da su izgubili kontrolu nad svojim ekstremnim krilom te je iz njegove perspektive svako objašnjenje adekvatno.

No, izgleda kako Kličko, kao i dan ranije, igra dvostruku igru. S jedne strane osuđuje nasilje, no s druge svojim komentarima ne pomaže smirivanju tenzija – sada je poručio svim Ukrajincima da dođu u Kijev i da se bore za budućnost zemlje, ističući kako su “vlasti pokrenule rat protiv naroda”.

Tijekom jučerašnjeg dana prosvjednici su se popeli na ulaz Dinamovog stadiona te su od tamo gađali policiju molotovljevim koktelima. Policija je uzvratila suzavcem i granatama za omamljivanje. Pri sukobu je ozlijeđeno više novinara, uključujući i kamermana RT-a koji je pogođen gumenim metkom od strane policije.

Sukob u centru grada poprimio je poprilično “srednjovjekovne” dimenzije kada su prosvjednici montirali katapult te ga počeli koristiti za lansiranje kamenja i molotovljevih koktela na policiju. Policija je kasnije srušila ovu napravu.Slike katapulta na jednom prosvjedu brzo su obišle svijet i izazvale brojne reakcije na mrežama kao što je Twitter. Jedan korisnik piše: “Što dovraga katapult radi ovdje? Zar su gledali previše Gospodara Prstenova?”, drugi pak navodi: “Templari, katapulti… Zar Ukrajina živi u 14-om stoljeću?”

Za nasilje koje su započeli militanti prosvjednici SAD je jučer optužio ukrajinske vlasti ističući kako “nisu slušali legitimne zabrinutosti naroda”. Danas se u tom stavu pridružuje i Europska Unija koja također krivi vladu za nasilje.

Situaciju u Kijevu je jutros komentirao i ruski predsjednik vijeća za vanjske poslove u državnoj Dumi, Aleksej Puškov, ističući kako je cilj ovih napadača protiv policije “pro-zapadna diktatura u Ukrajini”. “Ovi koji se bore za vlast u Kijevu nisu demokrati, već trenirani i naoružani militanti”, rekao je Puškov.

Zaista nesvakidašnje scene odvijaju se u centru Kijeva. Jutros su nakratko 4 svećenika zaustavila nasilje između prosvjednika i policije. Na fotografiji se vidi kako stoje i mole između redova policije i militantnih prosvjednika:Najmanje 70 pripadnika policije je ozlijeđeno u jučerašnjim sukobima. Zapaljeno je 5 policijskih autobusa i nekoliko vozila. Iz ministarstva unutarnjih poslova žestoko osuđuju opozicijske lidere nazivajući ih “zapovjednicima Maidana” – također se ističe kako neki od prosvjednika napadaju s “kopljima”. “Zastupnici zloupotrebljavaju svoj imunitet i formiraju ilegalne oružane jedinice koje šire kaos”, ističe se u izjavi.

Najmanje 30 osoba je uhićeno, a preko 100 ih je ozlijeđeno, prenose pojedini izvori.

Ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič upozorio je kako je zbog aktualnih sukoba ugrožena stabilnost zemlje. “Sada kada mirni prosvjedi prerastaju u masovne nemire, izgrede i nasilje, uvjeren sam kako ovaj fenomen ne prijeti samo Kijevu, već i cijeloj Ukrajini”, rekao je predsjednik.

Ako se sukobi nastave moglo bi doći i do smrtnih slučajeva, jer je policija jučer po prvi put poručila kako imaju pravo na korištenje vatrenog oružja u samoobrani.

Izvor: advance.hr

Odgovori

Skip to content