HRVATSKA BAŠTINA ̶ Drvene igračke Hrvatskoga zagorja

Slika 1. Drvena igračka (MJ)

Drvene igračke Hrvatskoga zagorja tradicijski su hrvatski proizvod nastao u 19. stoljeću u Zagorju. Upisane su u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske i na UNESCO-v popis nematerijalnih dobara svjetske baštine u Europi (2009. godine).

Na području Hrvatskoga zagorja, odnosno Krapinsko-zagorske županije, naraštajima se izrađuju drvene igračke čiji izričaj nije promijenjen već više od stotinu godina. Izrada igračaka počela je u 19. stoljeću i zadržala se do današnjih dana u selima općina Marija Bistrica i Gornje Stubice. Središta izrade su mjesta Bistrički Laz, Stubički Laz, Gornja Stubica, Marija Bistrica, Tugonica i Turnišće. Postoji oko 50 modela igračaka poput svirala, klepetaljki (ptica s kotačićima koja se gura na štapu), tamburice, drvene životinje (najčešće konjići), zviždaljke, modeli automobila, kamiona, vlakova, aviona, dječji namještaj za lutke itd.

Za njih je karakteristično da ih ručno izrađuju muškarci, a većinom ih oslikavaju žene. Budući da se igračke izrađuju ručno, nikada ne mogu biti dvije u potpunosti identične. Igračke se izrađuju od drva vrbe, javora, bukve i lipe. Drvo se posiječe, suši, teše, reže i oblikuje pomoću drvenih ili kartonskih šablona. Najčešće boje su crvena, plava, bijela i crna. Oslikavaju se cvjetni i geometrijski uzorci. Način izradbe prenosio se u određenim obiteljima iz naraštaja u naraštaj i zadržao do danas.

Slika 2. Drvena igračka (MJ)

 

Slika 3. Drvena igračka (MJ)

 

Igračke se prodaju na sajmovima, crkvenim svečanostima, na tržnicama, a najviše u svetištu u Mariji Bistrici. Čuvaju se i u muzejima. Centar za tradicijske vrijednosti i obrte u Kumrovcu skrbi o ovim tradicijskim igračkama.

Izvori: Iris Biškupić Bašić, min-kulture.hr

 

Mi Hrvati, od stoljeća sedmoga (crtice)…

 

Skip to content