DA SE NE ZABORAVI: Erdutski sporazum, 12. studenoga 1995.

Slika 1. UNTAES u Hrvatskom Podunavlju (Wikipedia)

Erdutski sporazum je dogovor o mirnoj reintegraciji hrvatskoga Podunavlja.

Tijekom pregovora u Daytonu postignut je sporazum pod nazivom: Temeljni sporazum o Istočnoj Slavoniji, Baranji i Zapadnom Srijemu“. Sporazum je potpisan u Erdutu 12. studenog 1995. pa je poznat pod nazivom Erdutski sporazum. Uz posredovanje veleposlanika SAD-a Petera Galbraitha i posrednika UN-a Thorvalda Stoltsnberga sporazum su potpisali Hrvoje Šarinić (hrvatski predstavnik) i Milan Milanović (srpski predstavnik).

Slika 2. Hrvatsko Podunavlja (Wikipedia)

Potpisivanjem Erdutskog sporazuma, 12. studenog 1995., pokrenut je proces vraćanja Istočne Slavonije i hrvatskoga Podunavlja u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske. Tim sporazumom uspostavljena  je prijelazna uprava Vijeća sigurnosti UN-a na okupiranom području RH u trajanju od 12 mjeseci s mogućnošću produljenja mandata za još 12 mjeseci. Dogovorena je demilitarizacija te povratak prognanih i izbjeglica s tih područja. Također je dogovoren povrat imovine prognanih i izbjeglih te naknada za imovinu.

Vijeće sigurnosti UN-a je Rezolucijom 1037. (15. siječnja 1996.) uspostavilo  je Prijelaznu upravu UN-a za Istočnu Slavoniju, Baranju i Zapadni Srijem (UNTAES, United Nations Transitional Administration in  Eastern Slavonia, Baranja and Western Sirmium).

Slika 3. Turistički pano (MJ)

 

Erdutski sporazum dogovoren je za razdoblje od 12 mjeseci s mogućnošću produljenja od još 12 mjeseci. Nakon tog razdoblja (12 + 12 mjeseci) Erdutski sporazum nema nikakav pravni učinak jer je jasno naznačeno njegovo trajanje. Odnose srpske manjine i hrvatske vlasti reguliraju drugi zakoni, a ne Erdutski sporazum. U prosincu 1991. donesen je „Ustavni zakon o ljudskim pravima i slobodama i pravima etničkih ili nacionalnih  zajednica ili manjina“. To je bio uvjet EZ-a za priznanje u siječnju 1992.  Tim zakonom i drugim zakonima koji su kasnije doneseni regulirana su prava manjina, a ne Erdutskim sporazumom.

Slika 4. Dvorac u Erdutu (MJ)

Mandat UNTAES-a završio je15. siječnja 1998.  te su Istočna Slavonija i hrvatsko Podunavlje vraćeni u ustavno-pravni poredak RH.

 

Skip to content