TwitterFacebookPinterestGoogle+

DA SE NE ZABORAVI: Hrvatski piloti – heroji Domovinskoga rata

Slika 1. Rudolf Perišin (Wikipedia)

Piloti borbenih zrakoplova napustili su JNA kada je stala na stranu agresora. Začuđujuća je odvažnost, hrabrost, odlučnost da naprave taj opasni čin koji je ugrožavao njihove živote i živote njihovih obitelji. Prvi je bio Rudolf Perešin koji je25. listopada 1991.  s MiG-om 21 sletio na aerodrom u Klagenfurtu. Nakon slijetanja izjavio je: „Ja sam Hrvat, ne mogu i ne ću pucati na Hrvate!“

Slika 2. Povratak Perešinova MIG-a u Hrvatsku (MJ)

Piloti hrvatske nacionalnosti u JNA bili su pod posebnom prismotrom armijskih službi, imali su administrativnu zabranu letenja jedno vrijeme pa se nisu mogli niti smjeli staviti na raspolaganje RH. Obitelji hrvatskih pilota bile su pod posebnom prismotrom, stalno se pratilo njihovo kretanje. Rudolf  Perešin je nakon dulje administrativne zabrane letenja dobio zadatak da nadzire povlačenje JNA iz Slovenije i on je iskoristio tu priliku da sa svojim MiG-om pobjegne u Austriju; drugih alternativa nije imao.

Danijel Borović je 4. veljače 1992. s nadzvučnim borbenim zrakoplovom MiG-21 bis sletio u Pulu. Bijeg borbenim zrakoplovom bio je opasan, ali slijetanje na aerodrom u Puli bilo je još opasnije (slijetanje brzinom od 300 km/h na pistu osvijetljenu samo farovima kamiona).

15. svibnja 1992. dva su hrvatska pilota sa svojim borbenim zrakoplovima prešli na hrvatsku stranu. Okolnosti im nisu išle na ruku, ali sposobnost i hrabrost bile su presudne da uspiju u svom naumu. Tog dana su Ivan Selak i Ivica Ivandić izveli herojski čin i dovezli 2 MiG-a 21 u Hrvatsku što je omogućilo da Hrvatska formira zračne snage. Ivan Selak je sletio na aerodrom Pleso,a Ivica Ivandić na aerodrom u Resniku (Kaštela).

Ustrojena je 1. lovačka eskadrila HRZ-a.

Tijekom Domovinskoga rata Hrvatska je u borbama izgubila 3 borbena zrakoplova: 

MiG br. 101, 24. lipnja 1992., poginuo je pilot pukovnik Ante Radoš;

MiG br. 103, 14. rujna 1993., poginuo je pilot pukovnik Miroslav Peris i

MiG br. 119, 2. svibnja 1995., pilot Rudolf Perešin katapultirao se, ali je zarobljen i ubijen.

Uloga borbenoga zrakoplovstva u Domovinskome ratu nemjerljiva je: izvođenje borbenih akcija, akcija odvraćanja neprijatelja, zaštita postrojenja i velika moralna podrška vojnicima na zemlji. Hrvatski piloti zaslužni su što kutinska Petrokemija nije pogođena.

Na početku VRO „Oluja“ napravili su sjajan posao jer su uništili repetitore, centre veze, zapovjedne centre, a poslije su uništavali skladišta oružja, pješačke položaje, oklopna vozila, aerodrome.

Hrvatski piloti su heroji Domovinskoga rata. Došli su iz JNA i znali su što JNA ima: borbene zrakoplove (MiG -29, MiG 21 i druge, snažnu protuzračnu obranu u pješačkim postrojbama, sustave protuzračne obrane srednjega i velikoga dometa. Pilot Ivan Selak jednom prilikom je rekao:  „Neprijateljska  je strana u svojoj protuzračnoj obrani imala čitavi arsenal, počevši od protuzrakoplovnih topova malih, srednjih i velikih kalibara, prijenosnih raketnih sustava ‘9K32 Strijela-2’ i ‘9K38 Igla’ za zaštitu od niskoletećih ciljeva, pa sve do mobilnih raketnih sustava tipa KUB i mobilnih topničkih protuzrakoplovnih sustava ‘Bofors.

Sam prelet bio je rizičan jer prelet s neprijateljskim oznakama, u tajnosti, nosio je rizik da ih obore hrvatske snage. 

 

Slika 3. Piloti Selak, Perešin, Borović i Ivandić (zeljava-lybi)

 

Ivan Selak, Rudolf Perešin, Danijel Borović i Ivica Ivandić

Ivan Selak svom MiG-u daje ime „Osvetnik Dubrovnik”, a Ivica Ivandić „Osvetnik Vukovar”. Ivandićev „Osvetniku Vukovara” oboren je u rujnu 1993.  i pogiba pilot Miroslav Peris, a Selakov 102, „Osvetnik Dubrovnika”, „preživio“ je rat.

U Domovinskom ratu su poginula 4 pilota borbenih zrakoplova: Ante Radoš, Miroslav Peris, Rudolf Perešin i Zlatko Mejaški, a 1996. godine poginuo je pilot Ivan Bosnar.

Hvala pilotima koji su svojim herojskim djelima ispisali svijetle stranice Domovinskoga rata!

Komentari