HRVATSKA BAŠTINA – Nogomet u Hrvatskoj

Slika 1. Spomenik Gaju Liberiju u Sinju (MJ)

Pradomovina nogometa

Sinjski nogometni entuzijast i arheolog amater Bepo Britvić (1917. – 1982.) pola života posvetio je dokazivanju da je nogomet rođen upravo u Cetinskoj krajini, što mu je priznala i FIFA. Naslovnica biltena svjetske nogometne organizacije FIFA-e News broj 71. iz 1969. godine, koji je objavljivan na engleskom, francuskom i španjolskom jeziku, posvećena je arheološkom nalazu iz Trilja i radu Bepa Britvića.

FIFA je i službeno potvrdila vjerodostojnost Britvićeva senzacionalnog otkrića da dječak u ruci drži nogometnu loptu.  Nadgrobni spomenik sedmogodišnjem dječaku Gaju Laberiju Valensu, pronađena polovinom 19. stoljeća u Gadunu i ugrađena na pročelje kuće Perković na broju 10 u Vrličkoj ulici u Sinju. Stela prikazuje Gaja Laberija kako u ruci drži nogometnu loptu. Spomenik je visok 113 centimetara, širok je 46 centimetara i izrađen je od vapnenca.

Dvodijelni natpis nalazi se u donjem dijelu stele i sadrži podatke o pokojniku s emotivnim epitafom anonimnog autora u stihovima. Središnji dio stele sastoji se od ornamentima uokvirenog okruglog medaljona s vrlo izraženim portretnim karakteristikama pokojnika koji u desnoj ruci drži kuglu na kojoj je iscrtano 26 šesterokuta.

Osim arheološkog spomenika prerano preminulom rimskom dječaku, izvjesno sina pripadnika 7. legije, svjedoči i usmena predaja koja se nije ugasila više od dva milenija. Po toj predaji pranogomet su izumili starosjedioci Delmati, koji su loptu najprije napravili od mjehura ubijenog junca.

Slika 2. Spomen-ploča u Sinju (MJ)

FIFA je potvrdila vjerodostojnost arheološkog nalaza pa se može kazati da se nogomet igrao u Tiluriju (Trilj) prije 2000 godina, da je triljsko naselje Gardun kolijevka nogometa. U Tiliriju je bilo sjedište 7. rimske legije. Igru su rimski vojnici proširili diljem Rimskog Carstva pa tako i u Englesku tijekom osvajačkih pohoda. Englezi su igru usavršili i sebi prepisali autorstvo nogometne igre.

Slika 3. Tekst na spomeniku (MJ)

Prva nogometna utakmica u Hrvatskoj odigrana je 1873. godine u Rijeci. No, u njoj su sudjelovali samo engleski mornari i mađarski željezničari, a ne i lokalno stanovništvo. Zato se za početak nogometa u Hrvatskoj uzima 1880. godina, kada je u Županji skupina lokalnih mladića zaigrala upravo protiv Engleza, koji su na tom području radili na eksploataciji hrastovih šuma. Nogometna lopta s kojom se igralo i danas je sačuvana u Županji. Napravljen je i spomenik koji je za vrijeme Domovinskog rata uništen, ali je 2015. obnovljen (HNS).

Postoje i zapisi o tome kako su nogomet igrali učenici u Zadru te nešto kasnije (oko 1900. godine) u Istri, Slavoniji i drugim gradovima širom Hrvatske.

Prvo izdanje Pravila igre na hrvatskom jeziku tiskano je 1896. godine u Zagrebu. Na početku se nogomet igrao u okviru gimnastičke organizacije Hrvatski sokol.

Prvu nogometnu loptu donio je Franjo Bučar 1892. iz Stockholma.

Najstariji nogometni klub u Hrvatskoj je Segesta iz Siska, osnovana 1896.

 

Prvi hrvatski sportski klub koji u svom imenu naglašava opredijeljenost za nogomet je Prvi nogometni i športski klub (PNIŠK) Zagreb, osnovan 1903. godine (klub je mijenjao ime: Concordia, Amater, Grafičar, Borac, Zagreb). Osnivanje drugih nogometnih klubova u Hrvatskoj:

  • HAŠK 1903.
  • Đački nogometni klub Koprivnica (lipanj 1907.)
  • NK Hajduk 13. veljače 1911.
  • Građanski 1911. (preimenovan u Dinamo 9. lipnja 1945.)
  • NK Slaven (20. kolovoza 1912.) i drugi.

Prvi nogometni klub kojeg su osnovali Hrvati izvan Hrvatske bio je klub Bačka (3. kolovoza 1901.) u Subotici.

Prvi nogometni i športski klub (PNIŠK)  osnovan je u ljeto 1903. godine. PNIŠK je prestao postojati 1909. godine nakon čega je 1911. osnovan klub Građanski kojemu pristupaju velik broj igrača PNIŠK-a.

Slika 4. GNK Dinamo (MJ)

GNK Dinamo utemeljen je 26. travnja 1911. pod nazivom Prvi hrvatski građanski športski klub

Slika 5. HNK Hajduk (MJ)

Najpoznatiji hrvatski nogometni klub je HAŠK ili Hrvatski akademski športski klub. HAŠK je osnovan 6. listopada 1903. u Zagrebu. Prvo se zvao AŠK (Akademski športski klub), godinu dana poslije je preimenovan u HAŠK. HAŠK je preteča današnjeg zagrebačkog Dinama.

U Zagrebu su postojala tri nogometna kluba 1911. Godine:  HAŠK, Concordia te Croatia.

28. listopada 1906. odigrana je prva javna nogometna utakmica između HAŠK-a i PNIŠK-a na današnjem Marulićevu trgu, na mjestu gdje je danas Državni arhiv.

Reprezentacija Hrvatske odigrala je prve javne međunarodne utakmice u Pragu 23. i 26. lipnja 1907. protiv Slavije, u to vrijeme jedne od najboljih nogometnih momčadi Češke i Europe.

U Pragu, u pivnici U Fleku, skupina splitskih studenata osnovala je nogometni klub „Hajduk“ 13. veljače 1911.

 

Hrvatski nogometni savez (HNS) osnovan je 13. lipnja 1912. godine. Dr. Milovan Zoričić bio je izabran za šefa nogometne sekcije Hrvatskog športskog saveza.

HNS je član FIFE od 1941. godine, a članstvo je potvrđeno 3. srpnja 1992., nakon što je Republika Hrvatska postala samostalna. HNS je primljen u punopravno članstvo UEFE 17. lipnja 1993. godine.

1912. godine odigrano je i prvo, ali i posljednje prvenstvo Hrvatske i Slavonije, koje su tada još bile u sklopu Austro-Ugarske Monarhije. Nažalost, nije dovršeno. U ligaškom dijelu vodio je HAŠK ispred Concordije, no te su dvije momčadi trebale odigrati i utakmicu za prvaka, što su igrači HAŠK-a odbili. Prvak nikada nije proglašen.

Po osnutku Kraljevine Jugoslavije djelovanje Hrvatskog nogometnog saveza bilo je prilagođeno novim političkim prilikama. Prvo državno prvenstvo odigrano je 1923. Godine. Osvojio ga je Građanski iz Zagreba.

Nakon Drugog svjetskog rata komunistička vlast nameće svoja pravila i mijenja imena nekih klubova. Unutar jugoslavenske nogometne organizacije hrvatski klubovi bili su u neravnopravnom položaju.  

btr

 

Slika 6. Mural posvećen Frani Matošiću, legendi Hajduka (MJ)

9. lipnja 1945. odlukom novih vlasti s novom upravom, lojalnom komunističkom režimu, transformiran u Dinamo.

Nakon uspostave suverene, nezavisne i demokratske Republike Hrvatske nogometna reprezentacija uspješno je prezentirala državu diljem svijeta.

Slika 7. Hrvatski nogometni savez (MJ)

Hrvatska reprezentacija izborila je plasman na devet od 11 velikih natjecanja propustivši tek EP 2000. i SP 2010. godine. Godine 1998. Nogometna reprezentacija Hrvatske osvojila je treće mjesto na Svjetskom prvenstvu, a 2018.  osvojila je drugo mjesto na Svjetskom prvenstvu.

Davor Šuker bio je prvi strijelac Svetskoga prvenstva 1998., a Luka Modrić je bio najbolji igrač Svetskoga prvenstava 2018. te dobitnik Zlatne lopte za godinu 2018.

Hrvatska nogometna reprezentacija i igrači pojedinačno su sjajni promotori Hrvatske.

Izvori: Wikipedija, Tomislav Židak, Ivan Hečimović, Josip Mihaljević, HNS

Mi Hrvati, od stroljeća sedmoga (crtice)…

Skip to content