TwitterFacebookPinterestGoogle+

DA SE NE ZABORAVI: Hans-Dietrich Genscher – veliki prijatelj Hrvatske

Slika 1. Hans Dietrich Genscher (Wikipedia)

Bio je Njemački vice-kancelar od 7. svibnja 1974. do 18. svibnja 1992. kada je dobrovoljno odstupio s mjesta vice-kancelara i ministra vanjskih poslova.

 Gospodin Genscher je bio arhitekt njemačkog ujedinjenja, veliki prijatelj Hrvatske i najveći zagovornik priznanja neovisnosti Republike Hrvatske. On je brzo shvatio povijesni trenutak: pad „željezne zavjese“, kraj hladnog rata i promjene u Sovjetskom Savezu (dolazak Gorbačova na čelo Sovjetskoga Saveza).

 

Godine 1989. mnogo JE istočnih Nijemaca izbjeglo iz Istočne Njemačke u Prag, u veleposlanstvo Zapadne Njemačke. Genscher je obavijestio izbjeglice da će moći slobodno prijeći u zapadni svijet. HelmuthKohl i Hans-Dietrich Genscher tvorci su ujedinjenja Njemačke. Genscher je kao ministar vanjskih poslova vodio mnogobrojne razgovore, uvjerio je Moskvu i zapadne saveznike da ujedinjena Njemačka nije nikome prijetnja. Ujedinjenje Zapadne i Istočne Njemačke zbilo se 3. listopada 1990. godine.

Gospodin Hans-Dietrich Genscher bio je najveći zagovornik priznanja neovisnosti Republike Hrvatske. U lipnju 1991. posjetio je Beograd te se susreo sa Slobodanom Miloševićem i shvatio da je cilj Miloševića (Srbije) stvaranje Velike Srbije. Unatoč pritiscima Velike Britanije i Francuske nagovijestio je priznanje Hrvatske i Slovenije od strane Njemačke te je vještom diplomatskom taktikom postigao suglasje da zemlje Europske zajednice zajednički priznaju Hrvatsku i Sloveniju 15. siječnja 1992. U noći sa 16. na 17. prosinca 1991., na sastanku ministarskogA vijeća EZ-a postavio je ultimatum: „Ako to ne učinimo zajednički kao EZ, Njemačka će priznati sama.“ Velika Britanija i Francuska podržavale su srpsku hegemoniju te su optuživale gospodina Genschera za preuranjeno priznanje unatoč zvjerstvima koja je srpska strana napravila u Istočnoj Slavoniji i Podunavlju tijekom 1991. 

U znak zahvalnosti Njemačkoj u Hrvatskoj se pjevala pjesma „Danke Deutschland“. Gospodinu Genscheru je u Hrvatskoj podignuto nekoliko spomenika, a u više gradova imena ulica nose njegovo ime i ime kancelara Helmuta Kohla.

Predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman uručio mu je 1997. godine visoko državno odličje, Red kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom. Počasni je građanin njegovoga rodnog grada, nositelj Velikoga križa francuske legije časti, počasni doktor znanosti Sveučlišta u Leipzigu kao i nositelj brojnih drugih priznanja. Godine 1994. je u Selcima (otok Brač) otkrivena bista Hansu Dietrichu Genschera. Autor brončane biste je španjolski kipar José Gomez iz Valencije.

Komentari